castelul iulia hasdeu

Primăria Câmpina intenționează să atragă nu mai puțin de 3,5 milioane de euro pentru reabilitarea Muzeului B.P. Hașdeu.

În prezent, clădirea se află „într-o stare moderată de degradare a elementelor structurale și nestructurale, avarii datorate atât cauzelor seismice dar mai ales, neseismice”, se arată într-un raport prin care au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru atragerea de finanțare europeană. Suma necesară pentru reabilitare și dotarea muzeului a fost estimată la 15,8 milioane de lei, inclusiv TVA, pentru reabilitare fiind propusă o durată de execuție de 36 de luni.

În expunerea de motive a proiectului se arată că au apărut fisuri orizontale foarte subțiri în rosturile de la bază, dar și faptul că, de-a lungul timpului, s-a degradat structura de rezistență a clădirii. Astfel, în ciuda lucrărilor executate în 2013, la partea de acoperiș, s-au produs infiltrații în partea superioară a pereților și igrasie, ca urmare a neetanșeității învelitorii. Mai mult, spun specialiștii, „piatra calcaroasă de pe fațada și de la placajele exterioare se prezintă cu multe depuneri de murdărie aderenta, fisuri, fracturi, lacune, pete de rugină, vopsea, văruieli, mortare diverse și vegetații biologice”. Pe alocuri, se mai arată în raportul întocmit de Primăria Câmpina, „exista porțiuni în care lemnul și-a pierdut capacitatea de etanșeizare datorită deformării acestuia în contactul prelungit și alternant cu ploaia sau uscăciunea”, însă au apărut și fisuri superficiale și pete de umiditate datorate apelor pluviale, precum și rezultate din uzuri funcționale. Există probabil degradări de profunzime ale suportului, acoperite la intervențiile anterioare, greu de apreciat ca amploare în suprafața și profunzime”.

Castelul Iulia Hașdeu a fost construit între anii 1893 - 1896 de către B.P. Hașdeu și figurează pe lista monumentelor istorice, devenind muzeu în aprilie 1965, după trecerea în proprietatea statului.