centrul tatarai

Prahova a reușit să acceseze în ultimii patru ani milioane de euro pentru reabilitarea și modernizarea centrelor de îngrijire a persoanelor vârstnice sau cu handicap. Dincolo de lucrările de reabilitare, la finalizarea proiectelor se constată că nu se poate vorbi de o mărire majoră a capacității de cazare, în ciuda sumelor vehiculate. 

Centrul de îngrijire persoanele adulte de la Tătărăi, de la Poenarii Burchii, proiect de reabilitare și modernizare a fost finalizat în această lună. Ca urmare a implementării proiectului, capacitatea unității s-a suplimentat cu 20 de locuri (de la 46 de locuri inițial), centrul urmând să asigure protecția pentru 66 de beneficiari. Valoarea totală a proiectului a fost de 3.989.150,72 lei, din care suma solicitată la autoritatea contractantă de 2.800.132,05 lei. După finalizarea proiectului se vorbește de mărirea capacității cu 20 de locuri. Prin urmare, principalul scop al atragerii de finanțare a fost acela de a oferi condiții hoteliere mult mai bune beneficiarilor, fiind realizate dotări atât în ceea ce privește mobilierul, dar și cu privire la sistemul de încălzire, reabilitare termică a clădirii și a finisajelor interioare. Trebuie spus că înainte de începerea lucrărilor, unul dintre corpurile clădirii era deteriorat, motiv pentru care de altfel a fost închis pentru conservare. Întreaga clădire de la Tătărăi are o poveste destul de dureroasă pentru istoria județului. În perioada 1945 - 1965, clădirea a avut destinația de spital TBC.  Din 1965 până în 2001 a funcționat ca și cămin pentru copii cu deficiențe nerecuperabile. De altfel, la scurt timp după Revoluție aici au fost făcute o serie de reportaje cu situația micuților orfani cu handicap major. În anul 2001, copiii au fost transferați într-o unitate de specialitate din Ploiești, la Tătărăi activitatea continuând pentru înca 1 an ca subunitate a Centrului Casa Rozei Urlați. Din anul 2002 și până în prezent, unitatea a funcționat ca și centru specializat pentru integrarea prin terapie ocupațională a persoanelor adulte cu handicap. Pe durata lucrărilor, cazarea beneficiarilor s-a realizat în alte corpuri de clădire, care nu respectau toate condițiile prevăzute de standardele de calitate în domeniu.

Un alt exemplu este proiectul referitor la reabilitarea/modernizarea, extinderea si echiparea specifica a centrului de îngrijire si asistenta pentru persoane adulte cu handicap Liliești - Băicoi". Valoarea totală a contractului de finanțare a fost de 8.898.061,80 de lei, din care valoarea eligibilă nerambursabila din FEDR a fost, la data semnării contractului, de 5.680.777,03 lei, cofinanțarea eligibilă a beneficiarului fiind de 141.383, 20 de lei, iar valoarea taxei pe valoarea adăugată aferentă cheltuielilor eligibile era de 1.680.520,59 de lei. Perioada de implementare a proiectului, de 18 luni, însă nu a fost respectată, motiv pentru care diferența de lucrări a fost suportată din bugetul județului. Capacitatea de cazare la Liliești a crescut de la 64 de locuri la 102 locuri, în prezent aici fiind 64 de beneficiari. Ca și în primul caz, investiția s-a axat în special pe creșterea gradului de confort pentru beneficiari. Lucrările au fost finalizate, iar în acest moment se fac demersuri pentru obținerea de avize necesare pentru derularea activității Centrului.