obor ploiesti

Contractul, extrem de controversat, a fost încheiat pe 30 mai 2013, între SC Hale și Piețe și o firmă din Giurgiu, SC Clipperton SRL.

 

Trei ani mai târziu, inspectorii Curții de Conturi Prahova, în urma verificărilor efectuate, au ajuns la concluzia că totul „s-a rezumat doar la primirea deconturilor și contabilizarea acestora, fără a se efectua periodic, cel puțin o dată pe an, verificarea evidenței contabile a asocierii”. Reamintim faptul că asocierea între părți s-a încheiat pe o durată de 10 ani, contractul fiind valabil până în iunie 2023. 

La data efectuării controlului, Curtea de Conturi a mai reclamat faptul că nu au existat estimări cantitative și valorice pe obiective și un plan de investiții pe perioade, aprobat de cei doi asociați. Mai mult, Curtea de Conturi a susținut că „la data de 31 decembrie 2015, conform datelor transmise de asociatul secund (n.r. firma din Giurgiu) s-au realizat investiții în valoare de 101.081,84 lei (fiind atacate cinci obiective din lista de 8 obiective) și investiții în curs la nivel de 39.766,74 lei (fiind începute încă două obiective), astfel că nivelul total al lucrărilor de investiții de 140.848,58 lei realizate în perioada 06.2013 - 12.2015 reprezintă doar 5,56%”. Mai mult, auditorii au descoperit „plata nelegală din fondurile societății a impozitelor și taxelor aferente locației Obor, în sumă de 45.687 lei, pe perioada derulării contractului de asociere”.

 

În nota de relații, la data controlului, SC Hale și Piețe a susținut că va fi încheiat un act adițional privind plata impozitului, în mod explicit. Auditorii au solicitat, însă, „reanalizarea clauzelor contractuale de asociere în participațiune , în sensul stabilirii unui plan de afaceri, elaborarea listei de investiții atât calitativă, cât și valorică pe obiective în cadrul etapelor, stabilirea tipurilor de cheltuieli  ce intră în costul asocierii și nivelul (număr de personal și cheltuieli aferente)”.

Citește și: Studiu de caz: Afacerea Oborul, în atenția Curții de Conturi

Pentru remedierea problemelor constatate, SC Hale și Piețe a procedat la semnarea unui nou act adițional, despre care nu a existat nici măcar o informare în Consiliul Local Ploiești. Actul adițional a fost semnat de părți în iulie 2016, când toată lumea solicita clar destituirea directorului societății, Emanuel Ilie, și chiar renunțarea la contract, ca urmare a constatărilor efectuate de Curtea de Conturi. Inclusiv primarul Adrian Dobre, proaspăt ales în funcția de edil, a comentat pe tema asocierii de la Obor, anunțând că o comisie va verifica modul în care s-a realizat acest lucru.

 

Citește și: Primarul Dobre, despre asocierea de la Obor - VIDEO

Vigilent însă, cu câteva luni înainte de a-i înceta mandatul, directorul SC Hale ș Piețe, Emanuel Ilie, a avut grijă ca actul adițional să fie parafat, iar prin noul document să fie prevăzute termene fixe pentru programul de investiții, care trebuie realizat până la data de 30 iunie 2017. Cât despre neregulile constatate de Curtea de Conturi, nimeni nu mai vorbește nimic.

Citește și: Cine va fi noul director la SC Hale și Piețe

Între timp, contractul directorului SC Hale și Piețe, Emanuel Ilie, a încetat, iar conducerea societății este asigurată de un director interimar. De abia acum, după luni bune, se va întruni Consiliul de Administrație. (FOTO: Facebook - Obor Ploiești)