cladire risc seismic clasa i ploiesti

Situația de la Ploiești, legată de clădirile cu risc seismic, se va afla în atenția aleșilor locali, care propun înființarea unei comisii care să se ocupe de întreaga procedură necesară pentru consolidarea clădirilor afectate de cutremure.

 

Comisia va fi formată din doi consilieri locali și patru reprezentanți ai Primăriei Ploiești, numiți prin dispoziție de primar.

Problema este însă cu mult mai gravă. Ani la rând, municipalitatea ploieșteană a invocat multiple scuze când a venit vorba de consolidarea clădirilor cu risc seismic.

Citește și: Harta dezastrului în caz de cutremur, în Prahova!

 

Doar două blocuri din municipiu au fost consolidate, în decursul celor 26 de ani de la Revoluție, în ciuda faptului că reducerea riscului seismic al construcțiilor trebuie să fie, potrivit legii, o prioritate, existând chiar termene în acest sens. De exemplu, proprietarii imobilelor au la dispoziție numai doi ani de la expertizarea imobilului în vederea consolidării. 

La Ploiești au fost expertizate numai 52 de blocuri, un număr extrem de mic comparativ cu numărul imobilelor existente. Asta în condițiile în care primele expertizări au avut loc în 1996. Prin urmare, multe asociații de proprietari au contestat în decursul anilor expertizele efectuate de municipalitate.

Iar procedura, după montarea bulinelor roșii pe blocuri, a fost blocată. Rapoartele de expertiză tehnică, și după caz, Notele tehnice justificative, întocmite de experți tehnici, susțin reprezentanții Primăriei Ploiești, au fost predate asociațiilor de proprietari. 

Mai mult, în expunerea de motive a proiectului privind înființarea comisiei, se precizează că „asociațiile de proprietari au fost notificate privind asumarea riscului și răspunderii pentru efectele potențiale ale seismelor, în situația în care nu se conformează obligațiilor legale pentru proiectarea și executarea lucrărilor de intervenție la construcțiile cu destinația de locuință”. Și cam atât...

În plus, conform legii, primăria trebuie să ofere locuințe de necesitate locatarilor din clădirile cu risc seismic. Iar la acest capitol, Primăria Ploiești este într-o situație dificilă. Din fondul locativ al municipalității nu se pot asigura locuințele de necesitate destinate cazării temporare, conform legii. Asta pentru că, municipalitatea nu dispune de locuințe de necesitate. Ultimele locuințe cu această destinație au fost câteva containere achiziționate în 2009, care au fost amplasate sub podul din Bariera București. La acea dată s-a precizat că, în termen de șase luni, municipalitatea va găsi o soluție pentru mutarea ploieștenilor din containere în alte locuințe. În ciuda faptului că au trecut șapte ani de la semnarea primelor contracte nici acum nu s-a rezolvat această problemă.

„Având în vedere complexitatea operațiunii de consolidare, dar mai ales acțiunea de convingere a cetățenilor care locuiesc în imobile cu bulină să accepte altă locuință pe perioada consolidării, precum și necesitatea ca lucrările de consolidare să aibă o durată precisă, limitată în timp, previzibilă, propunem înființarea unei comisii care să se ocupe exclusiv de toate etapele procesului de consolidare”, se arată în proiectul care va fi supus astăzi dezbaterii pe ordinea de zi.