opel

Astăzi, primarul Municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, a fost pus sub control judiciar de către DNA Ploiești, fiindu-i interzisă și exercitarea funcției în următoarele două luni.

 

În același dosar este audiată de către procurorii anticorupție ploieșteni, la această oră (14:50) și Carmen Gheorghe, șeful Poliției Locale Ploiești, pentru perioada în care a ocupat funcția de șef al polițiștilor locali din Câmpina în mandatul anterior al lui Tiseanu.

Citește și Fostul director economic al Primăriei Câmpina, audiat la DNA

 

Care este legătura dintre cei doi și dosarul DNA Ploiești de trafic de influență și abuz în serviciu? Un autoturism Opel Insigna, cumpărat de la bugetul Primăriei Câmpina pentru polițiștii locali și folosit de primarul Tiseanu. Observatorulph.ro a publicat anul trecut un amplu articol pe această temă:

Cum  a fost cumpărat Opelul Insignia
La începutul anului 2014, a fost alocat de la bugetul local 1,35 miliarde de lei vechi pentru achiziționarea unui autoturism destinat necesităților Poliției Locale. În Consiliul Local a fost aprobată suma de bani, dar nu și marca mașinii care urma să fie cumpărată. Deși era cunoscut faptul că această mașină nouă urma să fie condusă chiar de primarul Horia Tiseanu și nu de vreun angajat al Poliției Locale, consilierii locali au aprobat alocarea banilor fără să comenteze. De ce mașina a fost cumpărată pentru Poliția Locală și nu direct pentru primar? Explicaţia este următoarea: Ordonanța de Urgență 68/2012  prevedea că autoritățile publice nu pot achiziționa autoturisme a căror capacitate cilindrică să fie mai mare 1.600 cm3 și al căror preț nu poate depăși suma de 18.000 inclusv TVA. "Se interzice autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, sa achizitioneze autoturisme, asa cum sunt definite la art. 3 pct. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 27/2001 privind transporturile rutiere, cu capacitate cilindrica mai mare de 1.600 cm3 si al caror pret nu poate depasi contravaloarea in lei a sumei de 18.000 euro inclusiv TVA. 
(9) Prin exceptie de la prevederile alin. (8), institutiile din domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale pot achizitiona autoturisme cu capacitate cilindrica mai mare de 1.600 cm3 si al caror pret poate depasi contravaloarea in lei a sumei de 18.000 euro inclusiv TVA numai in cazuri temeinic justificate, cu aprobarea ordonatorului principal de credite. " se arată în OUG 68/2012.
Primarul s-a fălit la volanul limuzinei cumpărate din bani publici
Cum primarul din Câmpina dorea o mașină performantă și evident mai scumpă, s-a găsit un subterfugiu la limita legii. Aceeași OUG permitea cumpărarea unui autoturism mai scump și cu o capacitate mai mare cu condiția ca acesta să fie destinat insitituțiilor din domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale. Așa că Tiseanu s-a agățat de această portiță legislativă și a hotărât să achiziționeze autoturismul oficial pentru Poliția Locală, dar pe care avea să-l folosească el. Prin urmare, în toamna anului 2014, în curtea Primăriei apare un Opel Insignia, cumpărat de la un dealer din Ploiești cu suma de 28.000 de euro. Ca să nu bată la ochi, reprezentanții Primăriei Câmpina fac două facturi: una de aproximativ 18000 de euro pentru mașină și altă factură, de 10.000 de euro, pentru dotările speciale ale Opel-ului. Mașina ajunge la Câmpina, rămâne în parcarea din fața sediului Poliției Locale o perioadă scurtă, nu mai mult de o lună, și apoi este preluată de Horia Tiseanu. Primarul nu s-a ferit deloc să fie văzut la volanul limuzinei cumpărate din bani publici. Edilul venea cu noua achiziție inclusiv la ședințele de Consiliu Local sau la manifestările care au avut loc în oraș.  În aparență, legea a fost respectată, numai că inspectorii Curții de Conturi au o cu totul altă părere și cere Primăriei să rezolve problema: ori cei zece mii de euro plătiți în plus peste limita admisă de lege să fie dați înapoi, ori Opelul să fie dat spre folosire Poliției Locale, instituție pentru care a și fost cumpărat de fapt.

Citește continuarea articolului publicat de observatorulph.ro anul trecut aici: Un primar si-a tras limuzina pe bani publici. Curtea de Conturi il pune sa dea banii inapoi

După controlul Curții de Conturi, primarul Tiseanu a fost nevoit să predea Opel-ul Poliției Locale Câmpina și să revină la un "amărât" de VW Jetta (detalii AICI)