seceta prahova centralizare pagube

Direcția Agricolă Prahova a centralizat pagubele produse de secetă. 30 de localități din județ au fost afectate de lipsa apei din sol.

 

Pe lista localităților afectate figurează Ariceștii Rahtivani, Albești Paleologu, Baba Ana, Băicoi, Boldești Grădiștea, Brazi, Bucov, Ciorani, Ceptura, Cocorăștii Colț, Cocorăștii Misli, Colceag, Drăgănești, Dumbrava, Filipeștii de Târg, Filipeștii de Pădure, Florești, Fulga, Gura Vadului, Fântânele, Gorgota, Măgurele, Mizil, Păulești, Poienarii Burchi, Ploiești, Târgșoru Vechi, Tomșani, Urlați și Vadu Săpat.

Potrivit centralizării, cele mai însemate pagube s-au înregistrat la Fulga - 1.440 hectare, Ariceștii Rahtivani - 1.390 de hectare, Ciorani - 1.386 hectare și Ceptura - 671 hectare.

Pagubele au fost centralizate de o comisie mixtă, înființată prin ordin al Prefecturii Prahova, și formată din reprezentanți ai Direcției Agricole, Camere Agricole, ISU Prahova și specialiști din cadrul Agenției de Îmbunătățiri Funciare, acolo unde a fost cazul. 

 

Centralizarea a fost solicitată la nivelul tuturor județelor de Ministerul Agriculturii, care va propune un proiect de hotărâre de Guvern, în vederea acordării de despăgubiri. Atenție, este vorba de pagubele înregistrate la culturile de primăvară, respectiv la floarea-soarelui, lucernă, porumb și soia, suprafața afectată cifrându-se la peste 9.200 de hectare, respectiv peste 10% din suprafața totală cultivată în Prahova, în primăvara anului 2016.