stema cioara

Guvernul a aprobat hotărârea prin care au fost stabilite stemele localităților Bertea și Măgureni. Cea mai celebră stemă este cea de la Ciorani, unde aleșii au aprobat ca stemă o cioară.

 

Potrivit edilului din Bertea, aleșii locali au avut trei variante de steme la dispoziție, iar într-un final au decis ca stema să fie reprezentată de un scut cu marginile rotunjite, în interiorul căruia se află un câmp albastru în care se află o rindea văzută din profil, precum și o roată de moară din argint, iar în partea inferioară este un câmp de culoare roșie unde apare stupul tradițional, scutul fiind timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat, semn că localitatea are statut de comună. Cât despre stup, rindea și moară, ei bine explicațiile sunt simple. La Bertea au existat mai multe mori de apă. Acum nu mai sunt, dar asta este altă poveste. Cât despre stup albinăritul a fost și este o meserie tradițională, la fel și prelucrarea lemnului.

De departe însă, dacă la Ploiești sunt doi lei pe stemă ce simbolizează puterea, am putea spune de altădată, iar la Câmpina - Castelul Iulia Hașdeu, trei localități prahovene nu au avut nici cea mai mică problemă în a alege însemnele de pe steme. 

La Ciorani aleșii locali au votat ca însemnul reprezentativ al localității să fie o cioară cu un spic de grâu în cioc. Că doar câmpurile din zonă sunt pline de ciori spre disperarea oamenilor. La Salcia însă pe stemă este o... salcie. Localitatea nu mai are sălcii, dar dacă ăsta este numele comunei aleșii au decis ca pe stemă să fie pusă acest tip de copac. Ei bine, o altă localitătate care nu a avut vreo dilemă cu privire la stemă este Izvoarele, unde aleșii au aprobat ca pe stemă să se regăsească... trei izvoare.

 

 

Viața Prahovei
  • Miercuri, 11 Octombrie 2017
  • De Observatorul Prahovean

Suspiciune de TBC la școlile din Ciorani

Mai mulți elevi de la Școala Generală Cioranii de Sus și de la Liceul Tehnologic din Cioranii de Jos sunt suspecți de TBC după ce au avut la catedră un profesor diagnosticat cu această boală. Cel...