cruce varbilau

Crucea, Monument al Eroilor, are o înățime de 19 metri și se află amplasată în satul Podul Ursului, din comuna Vărbilău, pe o culme situată la o înălțime de 500 de metri. De aici, doritorii pot zări atât localitățile Brebu, Aluniș și Cosminele, dar și Crucea de pe Caraiman.

 

„Monumentul Eroilor, dedicat tuturor celor care s-au jertfit pentru patrie, a fost realizat în baza unui parteneriat. Crucea în sine a fost realizată de George State, fiu al comunei, iar primăria a alocat aproximativ un miliard de lei vechi, pentru mai multe amenajări, având în vedere accesul, drumul fiind parțial asfaltat, și platforma pe care a fost montată crucea, înaltă de 19 metri. Urmează ca în cel mai scurt timp să realizăm iluminatul acesteia și să amplasăm plăcile comemorative. Am ales să fie amplasată pe această culme, pentru că are o deschidere de vreo 300 de grade, fiind obturată pe o latură numai de dealul Măgura Trestioarei, cel mai înalt deal al comunei, cu înălțimea de 654 metri, care separă Vărbilău de Vîlcănești. Crucea a fost amplasată săptămâna trecută și, coincidență, acest lucru a avut loc la 90 de ani de la începerea lucrărilor de amplasare a Crucii Caraiman”, a susținut primarul comunei Vărbilău, Ion Ioniță.

Edilul susține că pasionații de drumeții „pot vedea, din acest loc, de pe Podul Ursului, Crucea de pe Caraiman”, monument dedicat Eroilor, care are o înălțime de peste 31 de metri.