alesi locali ploiesti

Practica împământenită la Ploiești, a contractelor prelungite, are în spate un istoric aproape identic cu ce s-a întâmplat aseară, când aleșii au votat, la unison, prelungirea contractului cu firma Rosal, operatorul de salubritate.

 

Ploieștiul nu este nici un cătun, dar nici un orășel cu 10.000 de locuitori. Primăria Ploiești are o organigramă stufoasă, iar suplimentar, pe lângă Comisia 3 de utilități, formată din consilieri locali, există o adevărată echipă de funcționari publici în Palatul Administrativ. Acestora li se adaugă echipa de la Regia Autonomă de Servicii Publice, instituție care face parte din comisia care are ca rol fundamentarea caietelor de sarcini pentru licitație. Chiar și așa, paradoxal, la data la care contractele expiră la Ploiești, mai întotdeauna acestea sunt prelungite, pe motiv că nu există suficient timp pentru organizarea de licitații. Cu alte cuvinte, vezi-Doamne, puși în fața faptului împlinit, aleșii locali se dau loviți și propun, fără nicio ezitare, prelungirea contractelor.

Asta în ciuda faptului că, special,sunt înființate tot felul de comisii și comitete. De exemplu, în 2014, comisia de negociere a intenționat prelungirea contractului cu Rosal pe o durată de 15 ani, iar a contractului cu Coral, scadent în septembrie 2016, până în 2029.

Din comisia de negociere de la acea dată făceau parte atât consilieri locali, cât și angajați ai Primăriei Ploiești: Iulian Teodorescu - președinte, Gheorghe Sîrbu, Constantin Popa, Adrian Lupu, Gabriel Constantin Minea, Radu Branzei, Simona Albu, Vasile Ionescu, Anca Elena Carmen Constantin - membri, respectiv Madalina Tache - secretar. Cu alte cuvinte, vorbim de aleși de la diverse formațiuni politice, iar precizarea vine în contextul în care nu dorim să se interpreteze că liberalii sau social-democrații ar fi străini de o astfel de procedură. Multe dintre personajele enumerate nu mai fac parte din Consiliul Local sau din administrația locală. 

 

Citește și: Scandal la prelungirea contractului cu Rosal

Ieri, aleșii locali au aprobat, după mai bine de o oră și jumătate de scandal, prelungirea cu 2,6 ani a contractului de salubritate, în limita bugetului economic. Același lucru s-a întâmplat în urmă cu câteva luni și în cazul contractului de dezinsecție și deratizare, cu firma SC Coral, la acea dată fiind prelungit contractul, prin act adițional, pe o perioadă de nouă luni. Numai că, discuțiile legate de o nouă licitație au avut loc în martie 2015, când se putea lua o decizie în acest sens.

Citește și: Indecizie şi amânări pentru prelungirea contractului DDD la Ploieşti

În ambele cazuri, decizia de prelungire a contractelor a fost luată pe ultima sută de metri, fiind invocat faptul că nu a fost organizată licitație și, potrivt legii, prin acte adiționale se pot realiza prelungiri pe o perioadă de maximum jumătate din durata contractelor. 

 

Citește și: Punct de vedere Coral referitor la prelungirea contractului DDD la Ploieşti

Dar asta nu este totul. La fel s-a întâmplat și în cazul iluminatului public. Ce-i drept, asta este o altă poveste...