situatie statie epurare ploiesti

Stația de epurare a Ploieștiului ar fi trebuit să fie gata încă din 2009. De câteva luni, pentru că stația nu este finalizată și nu sunt respectate normele europene cu privire la calitatea apei uzate, municipalitatea ploieșteană este obligată să plătească amenzi și penalități.

 

Demarat la finele anului 2006, proiectul referitor la modernizarea Stației de Epurare a Ploieștiului, cu o valoare de peste 45 de milioane de euro (la data aceea cursul era de 3,677 lei/euro). Mare parte din bani (peste 33,3 milioane de euro) urmau să fie alocați de la bugetul de stat, restul fiind suportat din bugetul local (peste 11,7 milioane de euro).

Lucrările au fost blocate după ce o parte din finanțarea de la bugetul de stat a fost blogată. În 2013, stadiul fizic al lucrărilor de la stația de epurare a apelor uzate era de numai 80%. În același an, suma care a rămas de plată pentru finalizarea lucrărilor era de 4,4 milioane de euro. La această oră însă o astfel de sumă este insuficientă pentru că trebuie verificată garanția echipamentelor și este nevoie și de o expertizare a lucrărilor.

 

Pe rolul instanțelor, acum, se află mai multe dosare, inclusiv de recuperare a sumelor neachitate de la bugetul de stat. În acest caz este vorba despre un dosare care se află Înalta Curte de Casație și Justiție din București.

Un alt dosar este formulat de firma care a executat lucrările, SC Tahal România, a pretinde achitarea datorilor în valoare de 772.5 lei, dosar care este suspendat până la pronunțarea în cazul dosarului cu MDRAP.

În fine, un al doilea constructor a dat în judecată RASP-ul și a solicitat rezilierea contractului, precum și plata unei sume de peste 340.000 lei, reprezentând lucrări executate și neachitate.

Dar asta nu este totul. Ca urmare a nefinalizării lucrărilor la stația nouă de epurare, în perioada ianuarie -iunie 2016, RASP a fost penalizată de Apele Naționale -SGA Prahova pentru depășirea concentrațiilor poluanților din apele uzate evacuate. Iar valoarea penalităților înregistrate depășește la această oră peste 419.000 de lei și în acest caz fiind înregistrat un nou dosar pe rolul instanțelor, de data aceasta pentru contestarea penalităților, la Judecătoria Ploiești.

penalitati