centru batrani fantanele

Costul mediu lunar pentru o persoană vârstnică de la Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice – Pensionari de la Fântânele este cu mult peste venitul pensiilor multor români.

 

Inaugurat în urmă cu câțiva ani, dar încă nefuncțional, Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice – Pensionari de la Fântânele se pare că urmează să fie deschis până la sfârșitul anului. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova a scos la concurs câteva posturi, iar în funcția de numărul solicitărilor venite din partea persoanelor vârstnice angajările vor continua.

Citește și: Căminul pentru persoane vârstnice de la Fântânele, închis deşi au trecut 6 luni de la inaugurare

Până atunci, Consiliul Județean Prahova, la propunerea DGASPC Prahova, propune aprobarea costului mediu lunar pentru un asistat la valoarea de 2344 lei. Adică 520 de euro, la un curs de 4,5 lei/euro. Asta în condițiile în care cei mai mulți pensionari au pensii de 700 - 800 de lei, adică sub 200 de euro. 

 

Potrivit raportului de specialitate, pentru stabilirea costului mediu lunar/asistat s-a folosit ca bază de calcul costul mediu lunar realizat pentru un asistat al Centrelor de îngrijire și asistență a persoanelor adulte cu handicap din subordinea DGASPC Prahova.

Centrul a fost inaugurat pe 3 octombrie 2014 însă nici până la ora actuală nu a fost deschis.

La inaugurarea Centrului, reprezentanții Ministerului Muncii au anunțat că de la bugetul de stat urmează să se asigure 60% din cheltuieli, iar autoritățile și persoanele vârstnice vor acoperi 40% din cheltuieli. Lucrurile legate însă de acoperirea costurilor nu sunt clare nici în ziua de astăzi.

 

Capacitatea centrului era de 25 de camere cu câte două paturi, dotate la standarde europene.