Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

sigla csm

CSM Ploiești se află în pragul falimentului, din cauza unui blocaj financiar fără precedent. Sportivii sunt neplătiți din aprilie și solicită să fie declarați liberi de contract, iar furnizorii de bunuri și servicii amenință cu procese pentru restanțe financiare de zeci de mii de euro. Cum s-a ajuns aici? Observatorulph.ro publică informările directorului Economic din Primăria Ploiești către viceprimarul Ganea, care a evitat să-și asume răspunderea pentru achitarea facturilor emise de CSM și refuzate la plată.


Problemele au început din luna mai, de când Direcția Economică a refuzat să mai achite multe dintre facturile transmise de conducerea CSM Ploiești. Tot din acel moment, conducerea direcției a făcut mai multe informări viceprimarului Cristian Ganea, care răspunde de activitatea CSM și, ulterior, primarului Adrian Dobre.

Principalele aspecte semnalate de directorul Direcției Economice, Nicoleta Crăciunoiu, au fost:

Plata sportivilor organizați drept Persoane Fizice Autorizate (PFA) ar fi ilegală. Potrivit legii Sportului și educației fizice, sportivii pot fi plătiți doar în baza unui contract individual de muncă sau convenție civilă.

Contractele sportivilor, în special handbalistelor și baschetbaliștilor, au fost negociate direct, ajungându-se  la sume uriașe, de până la 8.000 de dolari, pe lună, achitate din bani publici.

Multe contracte, atât cu sportivii, cât și de consultanță pentru înființare de PFA (2.500 lei) au fost încheiate fără să existe prevedere bugetară.

Dublarea cheltuielilor de transport, de la 2,5 /km în 2015 la 5 lei/km, în 2016, fără TVA.

Plata unor contracte de publicitate, deși o instituție publică nu poate angaja astfel de cheltuieli.

Majorarea cheltuielilor de funcționare, deși exista un raport de audit din noiembrie 2015 privind gestionarea fondurilor la CSM Ploiești și recomanda reducerea drastică a acestora.

Participarea la competiții sportive prin intermediul unor firme private.

În multe dintre informări, directorul economic al primăriei îl avertizează pe viceprimarul Ganea că nu va ceda linșajului mediatic la care este supus și că nu-și va da demisia. În plus, Nicoleta Crăciunoiu îl acuză pe directorul CSM, Cezar Stoichiciu, că nu i-a pus la dispoziție documentele solicitate și a hărțuit-o moral dându-i termene în presă și acuzând-o de abuz în serviciu.

Reacții evazive ale celor vizați de informările directorului economic

Directorul CSM, Cezar Stoichiciu, reîntors astăzi de la o întâlnire cu reprezentanții Federației Române de Handbal, a susținut că va oferi răspunsuri la solicitările Observatorulph.ro, în scris, susținând că în perioada care s-a scurs există o adevărată corespondență cu Primăria Ploiești pe această temă.

Adrian Dobre, primar: „Noi așteptăm încă răspuns la adresele noastre, iar termenul limită ar fi 30 august, pentru că adresele au fost transmise cu data de 1 august. Am solicitat un punct de vedere de la mai multe instituții ale statului, de la Ministerul Sporturilor, de la Ministerul Finanțelor, și ați văzut răspunsul dat de Finanțe, de la Agenția Națională pentru Achiziții Publice, de la Ministerul Muncii... Așteptăm un răspuns din partea acestor instituții”

Cei doi viceprimari ai Ploieștiului, Cristian Ganea (PSD) și George Pană (ALDE), care au avut pe rând în atribuții coordonarea activității Clubului Sportiv Municipal, momentan sunt în concediu. Cristian Ganea este în concediu medical, după ce în weekend a fost internat la Spitalul Județean Ploiești, la Secția de Cardiologie.

În încercarea redactorilor de la Observatorulph.ro de a afla un punct de vedere, Ganea a susținut că „a pus suflet în deblocarea situațiilor  din Primărie”, însă ne-a recomandat să-i întrebăm pe consilierii locali sau pe primar despre situația de la CSM.

Cât privește cel de-al doilea viceprimar al Ploieștiului, George Pană, a fost imposibil să îl contactăm, având în vedere că se află în concediu de odihnă.

Singurul răspuns oficial pe tema situației de la CSM Ploiești a venit de la Ministerul Finanțelor Publice  - Direcția Generală de Sinteză a Politicilor Bugetare, însă instituția susține că „nu are atribuții în interpretarea actelor normative”, oferind doar o opinie cu caracter general privind activitatea cluburilor și asociațiilor sportive.

UPDATE 

Paul Palaș, consilier local (ALDE): Lucrurile s-au complicat în momentul în care, din iarnă, s-a trecut pe o altă formă de plată a sportivilor. Așa cum sunt croite lucrurile acum nu întrezăresc vreo rezolvare. Pe de altă parte, inacțiunea poate fi mai dăunătoare decât acțiunea. Toate lucrurile s-au complicat în momentul în care a venit vorba de plata jucătorilor. De aproape trei luni nu s-a făcut nimic, de parcă se așteaptă ca Duhul Sfânt să vină să rezolve situație. Am înțeles că din toamnă va apărea o Lege a sportului și sper că va fi reglementată și partea cu plata sportivilor. O deblocare ar fi revenirea la forma de plată anterioară.

Observatorulph.ro va publica reacțiile tuturor celor care se simt vizați în corespondența dintre Direcția Economică și conducerea Primăriei Ploiești.

Informările conducerii Direcției Economice din Primăria Ploiești pe tema blocajului de la CSM (sursa: Biroul Comunicare al Primăriei Ploiești)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1213

14

15

16

17

18

19

20

22

23

24

25

 


Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești