calamitati seceta

În ciuda ploilor care au căzut în ultimele zile, în 15 localități prahovene s-au înregistrat pagube însemnate la culturile de porumb și floarea-soarelui.

 

Suprafața totală pentru care există înștiințări din partea primăriilor este de 5.200 de hectare, însă procedura de centralizare nu a fost încă finalizată. Terenurile au fost afectate între 40 și 70%.

Ploile din ultimele zile, spun specialiștii din agricultură, vor limita pagubele, care însă nu pot fi înlăturate. Pe lista localităților unde s-au înregistrat pagube la culturi din cauza secetei figurează Dumbrava, Bucov, Filipeștii de Pădure, Ariceștii Rahtivani, Colceag, Măgurele, Boldești Scăeni, Ceptura, Fulga, Fântânele, Brazi, Baba Ana, Boldești Grădiștea, Tomșani și Ciorani.

Astăzi, Comisia Județean pentru Situații de Urgență Prahova urma să efectueze deplasări în teren pentru constatarea pagubelor. Din păcate, cum în toate localitățile amintite au fost ploi abundente acțiunea a fost amânată.

 

Trebuie precizat că în cazul unor calamități, procedura prevede că un fermier care înregistrează calamități la culturile agricole trebuie să înștiințeze mai întâi primăria din localitate, care convoacă în cel mai scurt timp Comitetul Local pentru Situații de Urgență, care constată gradul de afectare al culturilor și transmite procesul-verbal la Instituția Prefectului, care, prin Ordin, convoacă Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova.