angajatii tce

Litigiile izbucnite între o parte dintre salariații societății și TCE sunt mai vechi. Totul ar fi început după ce angajații ar fi primit mai multe prime în perioada 2009 și 2010, iar apoi societatea ar fi recuperat sumele acordate, la recomandarea Curții de Conturi.

Litigiile în care SC Transport Călători Express este implicată nu mai contenesc. Pe lângă problemele generate de plata datoriilor către ANAF, societatea a pierdut și mai multe procese în fața unor angajați care și-au câștigat în instanță mai multe drepturi salariale.

Povestea începe la nivelul anilor 2009 și 2010. La acea dată, societatea ar fi acordat o serie de prime angajaților societății. Numai că, ulterior, Curtea de Conturi a decis că fosta RATP trebuie să ia măsuri pentru „recuperarea plăților efectuate exagerat, respectiv a celor plătite prin acordarea primei cu ocazia sărbătorilor de iarnă de 500 de lei brut pentru fiecare salariat, în condițiile în care Contractul Colectiv de Muncă stipula că angajatorul contribuie anual, în funcție de posibilitățile financiare, cu o sumă necesară sărbătorilor Crăciunului, zilei de 8 Martie, sărbătorilor de Paști și ziua Transportatorului. Lucrurile s-au complicat în momentul în care Curtea de Apel Ploiești a respins contestația Regiei la decizia formulată de Curtea de Conturi, iar societatea s-a văzut nevoită să recupereze banii din prime de la angajați.

La acea dată, având în vedere că sentința era executorie, între Sindicatul Transportatorilor și conducerea Regiei s-a încheiat un protocol prin care urma ca fiecărui salariat să i se rețină lunar 25 de lei, bani care au început să fie reținuți din lichidare începând cu luna martie 2012.

Însă lucrurile nu s-au oprit aici, Curtea de Conturi lansând recomandarea să se recupereze banii și din primele acordate în 2009 pentru Ziua Transportatorilor și prima de Paște, având în vedere lipsa posibilităților financiare ale Regiei din 2009. Noua recomandare, tot în baza unui protocol încheiat cu Sindicatul Transportatorilor din Ploiești, a început să se aplice cu luna februarie 2013, prin reținerea din salarii a unor rate în cuantum de 25 de lei/salariat până la acoperirea integrală a sumelor de 1505 lei brut, reprezentând primele de la nivelul anilor 2009 - 2010.

La judecată, birjar!

La mai bine de trei ani de la reținerile salariale, mai mulți angajați ai TCE deja au demarat procese pe rolul instanțelor, unele fiind soluționate în favoarea angajaților. Parte dintre aceștia, spun reprezentanții TCE într-o adresă către Consiliul Local, au ales să execute conturile societății. Dată fiind situația creată, TCE a lansat și un apel către angajați: „Pentru acțiunile soluționate definitiv în favoarea salariaților, apelăm la loialitatea și responsabilitatea salariaților în cauză să nu execute silit conturile societății, deoarece o astfel de acțiune poate avea urmări majore în actuala situație economico-financiară a societății. În schimb, suntem încredințați că putem găsi împreună o cale de conciliere și o soluție care să satisfacă atât interesele salariaților, cât și pe cele ale societății”.

 

Mai mult, în aceeași adresă se menționează inclusiv pașii pe care angajații trebuie să îi facă pentru renunțarea la procesele în curs de judecată, societatea apreciind că „impactul acestor acțiuni juridice ale Dumneavoastră este deosebit de negativ în privința situației financiare a societății. Această situație, combinată cu criza de lichidități și cu subfinanțarea din partea Municipiului Ploiești, nu vă ascundem că ar putea avea impact nefavorabil asupra siguranței locurilor de muncă”.

Mai mult, TCE anunță că se va îndrepta împotriva tuturor celor care „au înțeles să acționeze împotriva societății” și face apel să existe o „atitudine loială față de angajator”.