criza financiara primarii prahova

Situații gravă la mai multe primării din Prahova care au rămas fără bani pentru salarii, pentru funcționarii din administrația locală ori pentru personalul de la școli. 

 

Mult așteptata rectificare de buget a Guvernului nu aduce vești bune pentru mai mulți primari din Prahova, care se plâng că au rămas fără bani pentru plata salariilor angajaților din administrația locală ori de la școli.

La Salcia de exemplu, din luna septembrie nu mai pot fi achitate salariile profesorilor, iar aceasta nu ar fi singura problemă.

„Am încercat să facem economii cât de multe. Iluminatul public se asigură după program. de la ora 24.00 se întrerupe furnizarea iluminatului public până la ora 03.00. Am ales această soluție pentru că altfel asiguram curent electric într-o lună, iar în celelalte nu mai aveam cum să plătim factura. La școli am făcut igienizare cu forțe proprii, cu persoanele beneficiare de venitul minim garantat și cu personalul de la școală. Din septembrie, când încep și școlile, însă nu mai avem bani pentru cadrele didactice”, a susținut Dan Boștină, primarul comunei Salcia, localitate care numără 1.200 de suflete.

 

Președintele CJ Prahova, Bogdan Toader, susține că astfel de probleme se înregistrează și în alte localități. „Nu mai sunt fonduri pentru plata angajaților din primării nici la Plopeni sau la Mizil, iar rectificarea de buget nu este una favorabilă”, a declarat Bogdan Toader.

Potrivit comunicatului de presă al Ministerului Finanțelor, la rectificarea de buget, Prahova beneficiază de o alocare de 1.670.000 de lei, aferentă sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate, din care 776.000 lei pentru programul fructe în școli, iar 504.000 lei pentru plata personalului neclerical, restul fiind destinat sumele aferente titlurilor executorii.