apostolache

Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la adoptarea Constituției României, act politico-juridic fundamental ce stă la temelia întregii legislații românești post-decembriste.

 

Născută într-o perioadă de puternice frământări social-politice, Constituția României a reușit să parcurgă perioada de 25 de ani de la adoptarea sa, suferind o serie de modificări la revizuirea din 2003, moment în care s-a consolidat cadrul constituțional necesar pentru aderarea la NATO și la Uniunea Europeană. La referendumul din 8 decembrie 1991, organizat pentru adoptarea Constituției României, au participat 10.948.468 de cetățeni cu drept de vot, dintre care 8.464.624 (77,3%) au votat în favoarea Constituției, 2.235.085 (20,4%) au fost împotriva Constituției, iar 248.759 (2,3%) au fost voturi nule. Ulterior, ziua de 8 decembrie a devenit Ziua Constituției României, ca urmare a adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 120 din 8 decembrie 1995.

Conferențiar univ. dr. Mihai Cristian Apostolache, Director al Centrului de Studii și Cercetări Juridice și Socio-Administrative din cadrul UPG Ploiești, susține că împlinirea unui sfert de secol de existență a actului fundamental trebuie marcată corespunzător de autorități, dar și de societatea civilă.

“Anul 2016 este anul în care întreaga națiune trebuie să se aplece mai mult asupra celui mai important act normativ și anume Constituția României. În acest an trebuie să discutăm mai mult decît oricând despre geneza Constituției, despre evoluția acesteia de la momentul intrării în vigoare și până astăzi, dar și despre viitorul ei. Numai o națiune care nu se respectă trece cu vederea un astfel de moment. Au trecut 25 de ani de adoptarea actului fundamental, act juridic care a permis țării noastre să cunoască regimul democratic și să evolueze în consonanță cu acesta.

Regretatul profesor Antonie Iorgovan, fost președinte al Comisiei Constituționale care a elaborat tezele Constituției din 1991, sublinia faptul că “actul fundamental trebuie să exprime sufletul fiecărui popor și să fie expresia firească a istoriei sale”. După scurgerea unei asemenea perioade de timp este bine să vedem dacă, într-adevăr, Constituția României exprimă sufletul poporului român și este expresia istoriei sale.”