ploiesti

Suspendarea temporară a activității de la CSM Ploiești, precum și anunțul că ploieștenii riscă să nu mai aibă voie să meargă la Parcul Bucov merită o analiză amănunțită cu privire la cauzele care au condus la blocajul financiar de la Ploiești. Iar pentru o astfel de analiză trebuie să luăm ca reper anul 2015.

 

La scurt timp după după demisia primarului Iulian Bădescu, ca urmare a dosarelor penale instrumentate de DNA Ploiești, primăria s-a confruntat cu mai multe probleme de natură managerială, în primul rând. Iar vina nu aparține doar celor care s-au aflat, vremelnic, la frâiele Primăriei Ploiești. Poate că nu trebuie să uităm faptul că la finele anului 2015, ploieștenii aflau cu părere de rău că mai multe proiecte derulate cu fonduri europene urmau să nu fie finalizate la timp, iar efectul era unul singur. Bugetul local urma să suporte cheltuielile legate de finalizarea proiectelor europene. 

Citește și: Lista rușinii! Sumele pierdute de Ploiești de la UE

 

Din 14 proiecte, 11 nu au fost finalizate la timp (31 decembrie 2015), motiv pentru care parte din lucrări trebuie suportate din bugetul local. Iar acesta nu a fost singura problemă de la Ploiești. Culmea este că, la șefia Primăriei Ploiești se aflau reprezentanți ai PSD și ALDE, care aveau majoritate și în Consiliul Local Ploiești. 

Așa s-a ajuns în situația ca, la începutul lunii februarie, bugetele instituțiilor din subordinea Consiliului Local și a Primăriei Ploiești să fie subdimensionate... La acea dată s-a vorbit de bugete de funcționare pe primele șase luni ale acestui an, însă blocajele au apărut cu mult mai devreme, având în vedere că banii s-au evaporat rapid.

Contracte, comisii și comitete...

Pe lângă faptul că municipalitatea s-a văzut pusă în situația de a accesa un credit în valoare de 78 de milioane de lei, mai multe contracte derulate la Ploiești au ridicat semne de întrebare având în vedere că sumele prevăzute erau depășite cu mult. Vorbim despre contracte pentru care municipalitatea trebuia să organizeze licitații, însă documentațiile stabilite în comisiile de specialitate fie nu au fost stabilite, fie au necesitat numeroase modificări, motiv pentru care aceste demersuri nu au mai avut loc. Așa se face că, în luna aprilie 2016, viceprimarul cu atribuții de primar Cristian Ganea anunța că, la Ploiești, din cauza unor astfel de probleme, nu va mai avea loc deratizarea și dezinsecția. 

Citește și: Contractele blocate în Primăria Ploiești

Au urmat alegerile locale, iar rezultatele au arătat că, în ciuda faptului că liberalii au câștigat Primăria Ploiești, majoritatea în Consiliul Local este deținută în continuare de social-democrați și de reprezentanții ALDE. Concluzia? Cu siguranță, blocajul financiar nu este de azi sau de ieri... A apărut cu mult timp în urmă, iar vinovați de o astfel de situație sunt toți cei care voluntar sau involuntar au tergiversat luarea unor decizii, au întârziat derularea proiectelor cu fonduri europene sau nu s-au mobilizat pentru derularea lor la timp. No comment!