cladire petrom

Povestea fostului sediu Petrom din centrul municipiului Ploiești are o istorie alambicată. De mai bine de un an, aici ar fi trebuit să funcționeze ASSC și Casa de Cultură IL Caragiale. Lucrările însă nu stau chiar așa. Acum în interior se lucrează, iar autorizația de funcționare din partea ISU Prahova nu există momentan.

Povestea fostului sediu Petrom, clădire donată municipalității, cu clauze și cu termene fixe, ar fi trebuit să fie transformată în Spital de Pediatrie. Aleșii locali au aprobat, în 2013, indicatorii tehnico – economici pentru un astfel de proiect, contract care avea drept scop transformarea spațiilor pentru destinația de unitate medicală. Valoarea estimativă a contractului depășea 120 de milioane de lei, fiind programate lucrări de construcții montaj inclusiv echipamente tehnologice și funcționale, precum și servicii de proiectare și asistență tehnică, dotări (în valoare de peste 45,8 milioane de lei), precum și cheltuieli diverse și neprevăzute (de peste 2,5 milioane de lei). Primăria Ploiești a organizat și o licitație în acest sens, însă totul s-a blocat după demisia fostului primar Iulian Bădescu, cercetat pentru mai multe fapte de corupție. În 2015, aleșii locali au votat un proiect de hotărâre prin care destinația clădirii să fie alta: activități socio-culturale. Iar destinația nu poate fi modificată timp de opt ani. Mai exact aici urma să-și desfășoare activitatea Administrația Serviciilor Social Comunitare și Casa de Cultură IL Caragiale. 

 

Citește și: Clădirea Petrom n-are nici acum aviz de la ISU

În luna februarie 2016, ASSC organizează o licitație, prin încredințare directă, pentru „prestări servicii și verificare tehnică în utilizarea instalațiilor / echipamentelor în domeniul ISCIR”, licitație care viza atât lucrări derulate în fosta clădire Petrom, cât și Cantina de Ajutor Social. În cererea de oferte lucrările au fost împărțite pe trei loturi, respectiv pentru cinci lifturi din fosta clădire Petrom, lotul II – pentru două cazane de apă caldă și două arzătoare Weishaupt (tot pentru fosta clădire Petrom) și lotul III – pentru platforma hidraulică de marfă de la Cantina de Ajutor Social. Firma câștigătoare a fost declarată o societate cu sediul în Păulești, SC Emviroq Consulting SRL, însă nicăieri nu se vorbește de valoarea contractului, care are o durată de șase luni. Nimeni din Primăria Ploiești nu a suflat vreo vorbă despre acest tip de lucrări, singura scuză invocată fiind aceea că se fac demersuri pentru obținerea autorizației de funcționare de la ISU Prahova.

Citește și: Primăria solicită autorizatie ISU pentru deschiderea fostei clădiri Petrom

Una peste alta, fostul sediu Petrom este o clădire pentru care municipalitatea plătește bani, sumele alocate anual fiind de peste 100.000 de lei, aferente numai pentru plata utilităților. Cât despre rentabilitatea ca această clădire să fie în patrimoniul orașului, nimeni nu a făcut niciun calcul. 

 

Cu voie sau fără voie

Cert este că un anunț de angajare a trezit imediat semne de întrebare. ASSC a scos la concurs un post vacant de consilier, iar concursul va avea loc fix într-o sală a fostei clădiri a Petrom, fiind programat pe 16 august 2016. Mai exact, examenul se va ține fix în clădirea care momentan nu are autorizație de funcționare.