contracte ploiesti

Blocajul legat de anumite contracte a apărut în prima jumătate a anului 2016, după ce mai multe facturi emise la plată nu au primit viza controlului financiar preventiv (CFP).

În ciuda faptului că lucrurile se știu de mai bine de trei luni, pentru că toată lumea se pregătea de campanie electorală, nimeni nu a vrut să rezolve problema. În plus, comisiile constituite la nivelul Consiliului Local Ploiești cu rolul de a participa la întocmirea caietelor de sarcini pentru organizarea de licitații au tărăgănat discuțiile.

De exemplu blocaje au apărut cu privire la contractul de dezinsecție și deratizare. Cu toate că acest contract a fost prelungit cu încă doi ani și jumătate, în 2015, o serie de facturi din perioada octombrie 2015 - aprilie 2016 nu au fost acceptate la plată, pe motiv că valoarea contractului inițial a fost depășită. Oficial, există grafice de lucrări, însă ca în orice contract se dorește respectarea clauzelor, în speță plata serviciilor prestate.

O altă situație aparte se înregistrează la Stația de epurare. Penalitățile curg lunar pentru că există depășiri ale noxelor la stația veche de epurare a orașului. Valoarea penalităților a ajuns la peste 300.000 de lei, ultima fiind înregistrată luna trecută. Penalitățile au fost contestate în instanță, însă până la soluționarea litigiului, RASP figurează cu datorii. Cum s-a ajuns în situația aceasta? Totul este strâns legat de neputința municipalității de a finaliza lucrările la stația de epurare nouă a Ploieștiului. La începutul anului s-a vorbit de prinderea în buget a 20 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la stația nouă de epurare a Ploieștiului. Numai că, totul era strâns legat de suma pe care Primăria Ploiești r fi urmat să o acceseze din creditul municipal. Suma aprobată pentru credit a fost numai de 78 de milioane de lei, fix cât este necesarul pentru acoperirea cheltuielilor pentru proiectele derulate cu fonduri europene care nu au fost finalizate la timp. Singurul lucru care s-a putut realiza a fost demararea unei expertize tehnice care să ateste ce s-a făcut și cât mai este necesar să se investească în stația de epurare, proiect demarat încă din 2007. 

Cele două contracte nu sunt singurele care pot fi considerate cu probleme, moștenite de la vechea administrație. 

Contractul cu SC Rosal, societatea care se ocupă de salubritate la Ploiești, are ca termen final data de 6 septembrie. Cu toate acestea, procedura pentru organizarea unei noi licitații nici măcar nu s-a finalizat. Comisia constituită în acest sens, formată din consilieri locali (tot în vechiul mandat) a tărăgănat problema pe principiul că, oricum, sunt alegeri, iar noii aleși locali să aibă și ei de lucru.

 

„În momentul de față există incertitudinea delegării acestui serviciu de ADI - managementul deșeurilor de la Consiliul Județean, care nici până în momentul de față, după mai mult de șase luni de zile de la momentul la care trebuia să se finalizeze licitația și să existe conform contractului de finanțare, trebuia să existe o societate care să presteze acest serviciu. Nici până la această oră licitația nu s-a finalizat. Dintr-un răspuns primit din partea managementului deșeului această procedură este în desfășurare, iar termenul la care se va stabili câștigătorul este 15 iulie, dacă nu sunt contestații, iar în funcție de acest lucru noi putem stabili care sunt posibilitățile legale de continuare a acestui serviciu”, a susținut Dobre.

În fine, un alt contract important este legat de iluminatul public. Dacă în cazul iluminatului ornamental, SGU a transmis o adresă către municipalitate solicitând stabilirea bugetului, în cazul iluminatului stradal, mai nou, se dorește accesarea de fonduri pentru trecerea la iluminatul cu led-uri. Cât privește mentenanța iluminatului public, contractul a fost încheiat în 2013 și are o durată de cinci ani. Numai că, la scurt timp între SGU și ANRSC a izbucnit un litigiu, societatea fiind acuzată că nu are licență. În schimb, SGU a susținut tot timpul faptul că Prin Ordinul nr. 349/31.07.2013, ANRSC a refuzat eliberarea licenței pentru serviciul de iluminat public, societatea având calitatea de reclamantă, alături de Municipiul Ploiești - prin Primar și Consiliul Local al municipiului - într-un proces aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție a României. 

În plus, municipalitatea trebuie să rezolve și problema semaforizării, licitația nefiind finalizată, precum și a marcajelor rutiere, ultimul contract fiind sistat din același motiv ca în cazul contractului cu operatorul de dezinsecție și deratizare: facturile nu au viza CFP. De altfel, pe rolul instanței deja a fost introdus un dosar pentru recuperarea sumelor restante.

 

Noul primar al Ploieștiului, Adrian Dobre, susține că municipalitatea intenționează să atragă fonduri pentru iluminatul public stradal. „Există o axă care permite schimbarea iluminatului din sistemul actual în sistemul mult mai economic, cu posibilitatea de a avea și gestiunea acestui sistem de iluminat public. În momentul de față noi analizăm situația proiectelor pe care dorim să le depunem pe aceste axe. Din păcate, constat că există doar o listă și documente care nu sunt avizate de anumite instituții ale statului. Dau un exemplu, ridicările topo nu sunt avizate de către OCPI, proiecte care sunt făcute dar nu sunt avizate. Este un proiect prioritar, pentru că, așa cum bine știți, România are obligație cu privire la scăderea amprentei de carbon, iar schimbarea iluminatului public reprezintă o măsură care se poate lua în acest sens”, a susținut Adrian Dobre, primarul municipiului.