schimbari primarie echipa

La mai bine de o lună de la alegerile locale din 5 iunie, care l-au propulsat pe Adrian Dobre la șefia Primăria Ploiești, au apărut și primele schimbări în administrația ploieșteană.


Dar, pentru o privire de ansamblu, trebuie să ne întoarcem în timp cu vreo patru ani. La două luni de la scrutinul din 2012, Primăria Ploiești anunța schimbări majore în administrația locală. Vorbim de perioada în care la Ploiești, la fel ca la nivel central, funcțina USL. Prin urmare noile numiri au fost realizate în cadrul alianței dintre PSD și fostul PNL. Astfel, Poliția Locală a municipiului Ploiești urma să fie condusă de Cristinel Toader în calitate de director general, transferat de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Prahova. De asemenea, SC Servicii Gospodărire Urbană SRL Ploiești urma să fie coordonată Constantin Donald Nicolae (PSD). Iar schimbările au continuat și la nivelul altor direcții. Teodora Marin, fost director al Direcției Tehnic Investiții, a fost înlocuită cu Mihaela Iamandi. Șirul schimbărilor a continuat la nivelul SPFL, ASSC, Teatrul Toma Caragiu, Filarmonică, Hale și Piețe ori Serviciul de Stare Civilă sau Parcul Memorial Constantin Stere. Consiliul de Administrație a numit un nou manager la SC Hale și Piețe, iar la fostul RATP, actualmente TCE, a fost numit un nou director general. Anca Agapie a devenit noul City Manager al orașului începând cu data de 18 iulie 2012. Bineînțeles, câțiva dintre cei numiți în funcție în 2012, membrii de partid sau prieteni apropiați de zona administrației Bădescu, au dispărut din funcții pe parcursul celor patru ani. Cristinel Toader de la Poliția Locală a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție. Anul trecut, inclusiv Mihaela Iamandi, de la Direcția Tehnic Investiții a fost trimisă în judecată. Trimiterea în judecată a lui Iulian Bădescu, tot pentru fapte de corupție, a adus noi schimbări în administrația deja șubrezită de scandalurile cu iz penal. Între timp intervenise și ruptura dintre PSD și fostul PNL, social-democrații parafând o înțelegere cu noua formațiune ALDE, înființată de demisionari din Partidul Național Liberal. Scurtul interimat al lui Iulian Teodorescu (n.r. la acea dată membru ALDE) la șefia Primăriei Ploiești, la acea dată membru ALDE, a venit la pachet cu schimbări la Teatrul Toma Caragiu și la Filarmonică, precum și cu modificări ale organigramei multor instituții din subordinea Consiliului Local Ploiești. De altfel, pe ultima sută de metri au fost aprobate noi organigrame pentru anumite instituții publice, au fost scoase la concurs anumite posturi, pentru garantarea menținerii funcției anumitor persoane. Cert este că, în ciuda faptului că social-democrații au făcut schimbări majore în administrația locală pe parcursul anilor 2012 - 2016, toți directorii din cadrul Primăriei Ploiești sau din instituțiile din subordinea Consiliului Local fiind schimbați, practică veche în administrația ploieșteană (vezi perioada 2000 - 2004, 2004 - 2008, 2008 - 2012), se pare că memoria este scurtă pentru unii, care repetă zilnic că au obținut funcțiile pe competență, nu că aveau un carnet de membru de partid în buzunar.


Ultimele schimbări


Dar să ne întoarcem la anul de grație 2016. După alegerile din 2016, au apărut primele schimbări în administrație. Conform legii, mandatul de city-manager al orașului încetează în momentul în care încetează și mandatul primarului. Prin urmare, prima schimbare a apărut la nivelul funcției de city-manager. Anca Agapie a fost înlocuită de Teodora Marin, fost director al Direcției Tehnic Investiții, în mandatul din 2008 - 2012, care a trebuit să dispară din zona administrației locale, devenind la acea dată persona non-grata în Palatul Administrativ, în locul său fiind numită Mihaela Iamandi.
O altă schimbare a apărut la Direcția Tehnic Investiții. Noul director al instituției este Sorina Gabriela Som, fost șef la Serviciul de Investiții. Pe site-ul Primăriei Ploiești însă încă mai figurează vechea conducere. În fine, tot potrivit legii, noul primar al Ploieștiului, Adrian Dobre, și-a numit consilieri personali.


Echipa primarului


În plină campanie electorală, într-o emisiune televizată, Adrian Dobre, noul primar al Ploieștiului, anunța că principalele schimbări în administrația locală trebuie realizate la SC Hale și Piețe și la SGU, două societăți unde rapoarte Curții de Conturi au depistat numeroase nereguli. După preluarea mandatului de primar, Dobre a continuat să critice activitatea celor două societăți. Vestea proastă este că social-democrații și cei de la ALDE s-au regrupat rapid și dau dovadă că nu sunt dispuși să piardă șefia celor două instituții aflate în subordinea Consiliului Local Ploiești.

De altfel, recent, Donald Constantin a anunțat i-a fost prelungit mandatul de manager pentru încă patru ani. La fel se va întâmpla, spun apropiații de zona PSD – ALDE, și la Hale și Piețe, directorul instituției înregistrând o cerere privind prelungirea mandatului la Consiliul de Administrație al instituției din subordinea Consiliului Local. Mai mult sunt zvonuri potrivit cărora la șefia TCE ar urma să fie numit un membru ALDE.

 

Fără o majoritate PNL în Consiliul Local Ploiești, liberalii au sperat inutil la schimbări majore în administrația locală, însă mai au un as în mânecă. Primarul Adrian Dobre, proaspăt instalat în funcție, a semnat o dispoziție prin care cei doi viceprimari, Cristi Ganea (PSD) și George Pană (ALDE), nu au atribuții de coordonare a societăților din subordinea Consiliului Local Ploiești. Dispoziția a fost contestată. În plus, au fost demarate controale. La Hale și Piețe verificările au început în urmă cu trei zile. 

Oricum, momentan, pe lista schimbărilor care au survenit în administrația locală se numără cele de la Cabinetul primarului. Astfel, Dan Ioniță, fost director al ADPP în mandatul 2008 – 2012, pe vremea când primar era Andrei Volosevici (PDL), a devenit consilier personal al primarului Adrian Dobre și are ca atribuții monitorizarea activității de la SGU Ploiești, fostă ADPP.
Fostul consilier local Radu Socoleanu, fost viceprimar al Ploieștiului 2004 – 2008, este cel de-al doilea consilier personal al primarului Dobre și are ca atribuții monitorizarea activității de la SC Hale și Piețe. Socoleanu a candidat în 2012 pe listele PP-DD, însă spre finalul mandatului de consilier local a anunțat că a ales să fie independent. Tot din calitatea de independent a candidat, la alegerile din 5 iunie, la un nou mandat de consilier local însă nu a întrunit numărul suficient de voturi.
Alina Furtună este consilier personal al primarului Adrian Dobre, pe probleme de comunicare. De altfel, Alina Furtună s-a ocupat de promovarea lui Dobre și în campania electorală.
Ioana Pelin este proaspăt angajată în funcția de consilier personal al primarului Adrian Dobre.
În fine, de promovarea sportului se va ocupa Valeriu Răchită, care a mai figurat pe ștatele de plată și în mandatul 2008 – 2012. În cazul lui Răchită, primarul Adrian Dobre a lămurit lucrurile precizând că acesta a fost angajat în baza unei convenții civile.