sgu ploiesti

Situația deja a devenit una obișnuită la SGU, având în vedere că societatea nu mai are lichidități și prin urmare întârzie cu plata dărilor către stat.

 

Practic, la ora actuală, societatea Servicii Gospodărire Urbană își poate debloca conturile numai dacă Primăria Ploiești achită serviciile prestate de către SGU, în baza situațiilor de lucru.

Problema legată de blocarea conturilor a fost generată inițial de faptul că SGU nu a mai putut recupera datoriile FC Petrolul pentru închirierea arenei sportive, club intrând inițial în insolvență și, ulterior, fiind declarat falimentul.

Pe de altă parte, între plățile dintre Primăria Ploiești și SGU a apărut un blocaj.

 

Contactat telefonic, directorul SGU Ploiești, Constantin Donald, a confirmat faptul că societatea are conturile blocate. „Are conturile blocate dar asta nu este o noutate. Plătim furnizorii când se fac plățile de la Primărie. S-au acumulat mai multe datorii din partea Primăriei Ploiești. Datorii pentru lucrările efectuate pe domeniu public, pentru care există comenzi și situații de lucrări, plățile pentru personalul auxiliar de la școli... Conturile sunt blocate pentru că nu s-au făcut plățile pentru dările la stat”, a conchis directorul SGU Ploiești.

Situația de la SGU Ploiești a intrat însă în atenția presei nu doar ca urmare a datoriilor pe care FC Petrolul le înregistra către societate. La începutul anului 2016, în luna februarie, în momentul în care a fost aprobat bugetul de venituri și cheltuieli al societății, s-a vorbit despre un buget subdimensionat.

La acea dată bugetul de venituri și cheltuieli se cifra la 14,2 milioane de lei, iar veniturile totale erau estimate la peste 20,4 milioane de lei fără TVA. Mai exact, aleșii locali au aprobat alocarea a 12,9 milioane de lei pentru prestări servicii efectuate de SGU pe domeniul public, a 250.000 de lei pentru iluminatul ornamental și a un milion de lei pentru asigurarea mentenanței la iluminatul public. Din suma totală de 14,2 milioane de lei, SGU, potrivit hotărârii Consiliului Local Ploiești, urma să plătească și restanțele pentru anul 2015. În raportul de specialitate al SGU se arata că alocarea din bugetul local reprezenta numai 45,55% din necesarul solicitat.

 

Tot la acea dată se estima că bugetul este estimat doar pentru primele luni ale anului, precizându-se că inclusiv bugetul alocat pentru cheltuielile cu personalul s-a făcut numai pentru lunile ianuarie - august 2016, urmând ca la rectificarea de buget să fie suplimentate sumele astfel încât să se asigure necesarul de fonduri și pentru lunile septembrie - decembrie.

Citește și: Raportul Curţii de Conturi care confirmă jaful de la stadionul Ilie Oană

Dacă mai adăugăm și situația constatată de Curtea de Conturi avem imaginea completă a situației financiare de la SGU, societate care, la scurt timp după raportul Curții de Conturi, a anunțat că intenționează angajarea unei case de avocatură, „având în vedere complexitatea proceselor între SGU și Curtea de Conturi”.

 

Citește și: SGU vrea casă de avocatură pentru procesele Curții de Conturi

Cât de repede va fi lămurită situația de la SGU este însă o altă discuție.