sedinta consiliul judetean absenta liberali

Tensiunile dintre PNL și tabăra PSD, ALDE și PMP a atins cote maxime, la mai bine de trei săptămâni de la alegeri. Miercuri este ultima strigare pentru validarea Consiliului Județean în actuala componență a aleșilor care au primit un mandat la scrutinul din 5 iunie.

 

Situația este fără precedent în Prahova. La mai bine trei săptămâni de la alegerile locale din 5 iunie, Consiliul Județean Prahova nu s-a constituit încă, pe motiv de lipsă de cvorum. La ultimele două ședințe programate, liberalii nu s-au prezentat invocând faptul că aleșii PSD, ALDE și PMP au încălcat prevederea referitoare la secretul votului în Consiliul Local Ploiești, în momentul alegerii viceprimarilor.

Următoarea convocare a ședinței de validare a Consiliului Județean Prahova va avea loc mâine, 29 iunie, la ora 09.30. În acest sens, aleșii județeni au primit ordinul prefectului.

Problema este că, potrivit legii, în situația în care consiliul nu se va reuni nici la această ultimă convocare, din cauza absenței consilierilor, „prefectul va declara vacante , prin ordin, locurile consilierilor aleși care au lipsit nemotivat de la cele trei convocări anterioare, „dacă aceștia nu pot fi înlocuiți de supleanții înscriși pe listele de candidați respective, organizându-se alegeri pentru completare, în termen de 30 de zile”.

 

La Prahova nu poate fi vorba de alegeri, având în vedere că PNL a depus liste complete de candidați pentru scrutinul din 5 iunie. De altfel, având în vedere prevederile legale, cu siguranță, liberalii vor fi prezenți la ședința de mâine.

Cât privește faptul că aleșii PSD, ALDE și PMP nu au respectat prevederile legate de votul secret, tot legea lămurește situația. Liberalii au la dispoziție un termen prin care hotărârea poate fi atacată de cei interesați, în instanța de contencios administrativ. În acest caz, instanța de contencios administrativ se pronunță în cel mult 30 de zile, pentru că procedura prealabilă nu se mai efectuează, hotărârea primei instanțe fiind definitivă și irevocabilă.

Legea prevede și cazurile în care aleșii pot absenta motivat de la ședința Consiliului Județean Prahova. Astfel, se consideră că absentează motivat numai dacă persoanele absente pot face dovada că au lipsit din cauza unei boli care a necesitat spitalizare sau a făcut imposibilă prezența acestora, a unei deplasări în străinătate în interes de serviciu sau a unor evenimente de forță majoră.