vot aratat

Ieri, în prima ședință a noului Consiliu Local Ploiești, s-a produs și o ilegalitate, peste care s-a trecut mult prea ușor. Este vorba de încălcarea secretului votului privind alegerea viceprimarilor Ploieștiului.

 

Ce s-a întâmplat ieri? De frica unor trădări, consilierii PSD, ALDE și PMP, chiar și PNL, au fost obligați de șefii organizațiilor de partid să arate cum au votat.

PSD și ALDE aveau un interes direct, alegerea viceprimarilor Cristian Ganea, respectiv George Pană, în timp ce PMP trebuia să voteze alături de PSD și ALDE pentru ca șefa organizației, Cătălina Bozianu, să primească un post de vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova, după ce a semnat acest protocol.

 

În imaginile de mai jos se poate observa cum consilierii locali, indiferent de culoarea politică, își arătau buletinul de vot liderilor prezenți la ședință. Mai mult, ei luau pixul "special" de la consilierul PSD, Andrei Gheorghe, ceea ce denotă că gestul a fost premeditat și obligatoriu pentru aleșii PSD, ALDE și PMP. Mai mult, printre cei care și-au făcut public votul s-a numărat chiar și candidatul PNL la funcția de viceprimar, Nicolae Alexandri.

VIDEO Secretul votului, violat de aleșii PSD, ALDE și PMP

Legea interzice practica de ieri a aleșilor PSD-ALDE-PMP-PNL

Potrivit  articolului 45 din Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale, hotărârile cu caracter individual cu privire la persoane, cum este alegerea viceprimarilor, vor fi luate întotdeauna prin vot secret.

Mai mult, potrivit OG. nr. 35/2002 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a consiliilor locale, SECŢIUNEA a 2-a,  Alegerea viceprimarului, stabilește exact procedura alegerii viceprimarilor.

 ART. 11

    (1) Consiliul local alege din randul membrilor săi pe viceprimar, respectiv pe viceprimari. Alegerea se face prin vot secret.

    (2) Propunerea de candidati pentru alegerea viceprimarului, respectiv a viceprimarilor, se face de către oricare dintre consilieri sau de grupurile de consilieri.

    (3) După inregistrarea candidaturilor se ia o pauza în timpul careia se completeaza buletinele de vot.

    (4) Exercitarea votului se face intr-o cabina special amenajata.

Pentru că votul de ieri din  Consiliul Local Ploiești nu a fost secret se poate solicita în instanță anularea hotărârii prin care Ganea și Pană au fost desemnați viceprimari.

Același lucru se aplică și în cazul alegerii președintelui și vicepreședinților Consiliului Județean Prahova.

Astfel, potrivit Articolului 101, aliniat 2, din Legea 215/2001 a administrației publice locale, “președintele și vicepreședinții consiliilor județene se aleg cu votul secret al majorității consilierilor județeni în funcție”

Ieri, liberalii au refuzat să participe la ședința de constituire a CJ Prahova pentru că existau indicii privind desfășurarea votului în aceleași condiții ilegale de la Ploiești, uitând că și ei au făcut la fel! Ședința a fost amânată până duminică.

vot violat