negocieri intense prahova

Dacă liberalii au câștigat un număr mult mai mare de primării (56 dintr-un total de 104) nu același lucru se poate spune despre voturile obținute pentru Consiliul Județean și Consiliul Local Ploiești.

 

Astfel, PSD și ALDE pot realiza majorități simple atât de la Consiliul Județean Prahova, cât și la Consiliul Local Ploiești. Ce înseamnă acest lucru? Ei bine, numirea viceprimarilor și a vicepreședinților poate fi decisă cu votul PSD și ALDE. Potrivit legii, viceprimarul este numit cu 50% plus 1 din voturile aleșilor locali prezenți. La fel și în cazul vicepreședinților.

Calculele matematice fac ca la acest moment PSD și ALDE să-și aroge victoria în Consiliul Local și în Consiliul Județean. De altfel, încă de aseară, potrivit surselor noastre, s-a bătut palma pentru sprijin necondiționat între cele două formațiuni politice. Prin urmare, la Ploiești se vorbește despre numirea viceprimarilor Cristian Ganea (PSD) și George Pană (ALDE). Iar acest lucru, spun anumiți social-democrați, ar însemna izolarea totală lui Adrian Dobre, primarul ales cu 21.837 de voturi. Cei care lansează o astfel de ipoteză nu știu sau poate uită că atribuțiile viceprimarilor sunt decise prin dispoziția primarului. Dar aceasta nu este singura negociere de la Ploiești. Prin urmare calculele se pot schimba în orice moment. Să nu uităm de faptul că la mijloc sunt și numirile în regiile și societățile comerciale din subordinea CL Ploiești, precum și în Consiliile de Administrație, precum și în Adunările Generale ale Acționarilor. Practic, social-democrații și membrii ALDE sunt interesați să nu piardă conducerea unor societăți comerciale precum SGU și Hale și Piețe. O astfel de negociere ar putea să permită ca anumiți directori să-și mențină funcțiile, iar liberalii să obțină un mandat de viceprimar.

Componența viitorului Consiliu Local este următoarea: 11 mandate PSD, PNL - 10, ALDE - 4 și PMP - 2.

 

La Consiliul Județean Prahova se pare că negocierile se fac la București, iar lupta este la fel de strânsă. PSD și ALDE pot forma, la fel ca și la Consiliul Local Ploiești, o majoritate simplă, iar cu 20 de mandate deținute de cele două formațiuni deja consideră că șefia CJ Prahova a fost câștigată. Prin urmare, se vehiculează două nume: Bogdan Toader (PSD) și Grațiela Gavrilescu (ALDE), existând chiar zvonuri privind numirea unui vicepreședinte PSD și a unui vicepreședinte ALDE. Negocierile cu privire la numele celor doi vicepreședinți nu au fost finalizate.

Tot neoficial însă, dacă matematic toate calculele dau PSD și ALDE pe poziții câștigătoare, liberalii sunt și ei în negocieri. Să nu uităm că avem un precedent, la alegerile locale din 2004, când președintele CJ Prahova a fost numit Florin Anghel, chiar dacă formațiunea sa avea un număr foarte mic de consilieri județeni.

Trebuie însă spus că, la aceste alegeri locale numirea președintelui CJ Prahova se realizează în urma votului dat de consilierii județeni. Un vot care este până la urmă unul secret. Prin urmare orice calcul matematic poate rămâne numai pe hârtie.

 

Potrivit rezultatelor oficiale comunicate de Biroul Electoral Județean PSD a obținut 16 mandate, PNL - 15, ALDE - 4 şi PMP -2.