badescu

Procesul în care fostul primar al municipiului Ploiești a fost trimis în judecată pentru finanțarea ilegală a echipei de fotbal FC Petrolul s-a terminat pe fond, iar instanța a rămas în pronunțare.

 

A fost deja stabilit primul termen în care judecătorii ar putea da sentința, în data de 18 mai, dar, așa cum se întâmplă la dosarele complexe, instanța poate amâna din nou să se pronunțe în cauză, solicitând mai mult timp de gândire.

Conform unor surse judiciare, procurorii DNA, care au deferit justiției acest dosar de corupție, cer închisoare cu executare pentru fostul edil al Ploieștiului. Așa cum este precizat în comunicatul DNA, Iulian Bădescu a fost trimis în judecată sub acuzațiile de abuz în serviciu în formă continuată (2 acte materiale), luare de mită (2 infracțiuni), efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția deținută în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată (6 acte materiale), folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (2 infracțiuni).
Noul Cod Penal prevede următoarele pedepse pentru infracțiunile de care este acuzat Iulian Bădescu:
- închisoarea de la 3 la 10 ani ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică pentru luarea de mită.
Luarea de mită
(1) Fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta.

Detalii AICI

Efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția deținută în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată (6 acte materiale), se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Art. 12 din legea nr. legea 78/2000
Art. 12
Sunt pedepsite cu inchisoarea de la 1 la 5 ani urmatoarele fapte, daca sunt savarsite in scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite:
a) efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu funcția, atribuția sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale;
b) folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.
Sursa
Iar cea de-a treia infracțiune de care este acuzat Iulian Bădescu, cea care se referă la folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la unu la cinci ani, (legea 78/2000)
Art. 13 - Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Pentru stabilirea pedepsei se folosește o formulă de calcul destul de complicată. Conform noilor prevederi ale Codului de Procedură Penală, fiecare act material reținut la infracțiune se pedepsește separat, urmând ca în final să rămână de executat pedeapsa cea mai grea la care se adaugă un spor de pedeapsă de o treime din suma tuturor pedepselor aplicate de instanță.
În plus, având în vedere că Iulian Bădescu ar fi săvârșit aceste fapte de care este acuzat de procurori în perioada în care era valabil Veciul Cod Penal, este posibil ca instanță să aleagă pedepsele din acest cod, dacă este în favoarea inculpatului.
Evident, există și varianta ca Înalta Curte de Casație și Justiție să considere că Iulian Bădescu este nevinovat și să decidă achitarea. Indiferent de sentință, aceasta nu va fi una definitivă și nici executorie. Atât DNA, cât și Iulian Bădescu vor putea să conteste decizia.

 

 

Sport
  • Duminică, 22 Octombrie 2017
  • De Observatorul Prahovean

Petrolul, victorie în deplasarea de la Saelele

Petrolul a obţinut trei puncte uriaşe pe terenul Voinţei Tr. Măgurele, în meciul jucat, sâmbătă, la Saelele. „Lupii” s-au impus la limită, 1-0, prin golul reuşit de către Arnăutu, în minutul 13....