vlad oprea dna 1

Urmărit penal într-un dosar de corupție în care procurorii DNA Ploiești îl acuză de abuz în serviciu, Vlad Oprea, primarul suspendat al stațiunii Sinaia, a declarat, vineri, la ieșire de la audieri, că nu se va retrage din cursa pentru fotoliul de primar.

 

Pentru următoarele 60 de zile, Oprea se află sub puterea măsurii controlului judiciar care îi interzice, printre altele, exercitarea funcției.

Conform procedurilor în vigoare, această măsură preventivă poate fi prelungită, în timpul urmăririi penale, până la un an, iar în faza de judecată, controlul judiciar poate fi prelungit un termen rezonabil, dar nu mai mult de cinci ani.

Conform OUG 82/2014, În cursul urmăririi penale, durata măsurii controlului judiciar nu poate să depașească un an, dacă pedeapsa prevazută de lege este amenda sau închisoarea de cel mult 5 ani, respectiv 2 ani, dacă pedeapsa prevazută de lege este detențiunea pe viață sau închisoarea mai mare de 5 ani.
(7) Judecătorul de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, sau instantă, în cursul judecății, poate dispune luarea măsurii controlului judiciar față de inculpat pe o durată ce nu poate depăși 60 de zile.
(8) În cursul judecății în prima instanță, durata totală a controlului judiciar nu poate depăși un termen rezonabil și, în toate cazurile, nu poate depăși 5 ani de la momentul trimiterii în judecată.
(9) La expirarea termenelor prevazute la alin. (8), instanța de judecata poate dispune luarea unei alte măsuri preventive, în condițiile legii."

Prin urmare, chiar dacă Oprea va câștiga alegerile din iunie, acesta riscă să nu-și poată exercita funcția deloc viitorul mandat. N-ar fi o premieră. S-a mai întâmplat acest lucru, tot în Prahova, atunci când DNA Ploiești i-a interzis lui Mircea Cosma, aproape un an și jumătate, să -și exercite funcția de președinte de Consiliu Județean.

 

Național
  • Miercuri, 18 Octombrie 2017
  • De Georgiana Kelemen

Ecaterina Andronescu, audiată la DNA

Fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a ajuns la DNA în această dimineață. Ea a fost chemată să dea declarații ca martor în dosarul în care omul de afaceri Dinu Pescariu și fostul...