hale10

Un monument istoric, simbol al Ploieștiului, se degradează tot mai mult în fiecare zi. Halele Centrale, care figurează în patrimonial UNESCO, sunt victima unei proaste administrări.

 

UPODATE Conducerea știa de mizeria din Halele Centrale. Dovada

Actuala conducere a transformat o opera arhitectonică într-o clădire de pe care cade tencuiala, neîngrijită, cu subsoluri care ascund mizerie, mucegai și rugină. Aici sunt păstrate carnea și alimentele care apoi ajung la ploieștenii păcăliți de comercianții fără scrupule. Responsabil de toate astea este un singur om: directorul SC Hale și Piețe Ploiești, Emanuel Ilie.

Jeg și mucegai la Halele Centrale. Ce vând comercianții de Paște

Despre starea deplorabilă în care a ajuns clădirea simbol din centrul Ploieștiului nu doar că s-a scris în presă, dar o constată zilnic și miile de ploieșteni care pășesc în Halele Centrale, la cumpărături. Mulți renunță la ele când văd pereții scorojiți, pe care infiltrațiile de apă au lăsat urme adânci. Adevăratul dezastru a ieșit la iveală săptămâna trecută, când comisarii OPC au pătruns în subsolul insalubru, unde comercianții păstrează marfa, o parte din ea expirată, aruncată pe jos, fără ambalaj, fără documente sau termene de valabilitate.

Comisarii OPC s-au crucit când au văzut depozitele cu găuri în pereți, cu apă curgând peste tencuiala murdară și scorojită. Contactat de reporterii Observatorulph.ro, Emanuel Ilie a găsit o explicație : ”noi nu avem cum să intrăm în depozitele pe care le-am închiriat. Verificăm o data la 6 luni starea lor. Așa că le-am dat termen comercianților să remedieze problemele și să igienizeze, până pe 16 mai. În caz contrar, reziliem contractul. Noi le-am predat în stare bună depozitele”. Așa cum era de așteptat, Ilie nu știe ce spune! Starea deplorabilă descoperită datează de ai de zile, iar subsolul s-a degradat câte puțin în fiecare zi. Așa că directorul trebuia să știe asta dacă verifica la șase luni. ”Nu știu ce să spun. Nu am intrat eu în depozite în toamna trecută. Probabil între timp s-a ajuns aici”.

Și dacă tot subsolul pare a fi o scenă dintr-un film horror, Ilie nu pare așa îngrijorat că Hale Centrale vor fi distruse în următorii ani, din cauza ”managementului performant” pe care și-l arogă, de când a fost ”înscăunat” la cârma societății din subordinea primăriei.

 

Este nevoie de cel puțin 4 milioane de euro pentru reabilitarea clădirii Halelor Centrale. ”Am făcut un proiect pentru atragerea de fonduri europene, dar nu am fost eligibili decât pentru 1,2 milioane de euro. Și aceștia este posibil să-i primim abia la sfârșitul lui 2016. Așa că nu avem fonduri pentru reabilitare. Am mai încercat și la Ministerul Culturii, dar nici aici nu am reușit să obținem ceva. Asta este, ce pot să fac eu?”, ne-a declarat Emanuel Ilie.

În seninătatea lui, Ilie nu vede dezastrul care s-a produs sub conducerea lui. Ba, mai mult, nici nu se gândește să remedieze măcar o parte din lucruri, cu fonduri proprii. Ilie, spun surse din cadrul Hale și Piețe, este mai preocupat să-și păstreze funcția și să facă campanie electorală, că tot se apropie alegerile.

Halele Centrale au fost construite sub îndrumarea arhitectului Toma T. Socolescu. Săparea temeliilor a început în 1929, iar lucrările propriu-zise în 1930, desfășurându-se cu intensitate mai ales în 1934—1935, când Halele au început să funcționeze, deși finisajele și dotările au continuat și în anul următor. Halele Centrale au fost reparate radical în anii 1982—1983, iar de atunci nu s-a mai intervenit pentru reabilitare și consolidare.

Galerie FOTO Cum arată Halele Centrale, locul unde își fac cumpărăturile câteva mii de ploieșteni zilnic

hale9

 

hale8

hale5

hale4

 

hale2

hale1

 

Auto-moto
  • Vineri, 20 Octombrie 2017
  • De Observatorul Prahovean

Accident în zona podului de la Vest din Ploiești

Un accident de circulaţie s-a produs vineri dimineaţa, în jurul orei 8.30, pe strada Mărăşeşti, în giratorul din zona supermarketului LIDL, la intrarea pe pasajul suprateran peste calea ferată. Au...