briscan

Cu doar o săptămână înainte de începerea oficială a campaniei electorale, Curtea de Apel Ploiești a dat sentința finală într-un dosar, premieră pentru Prahova, în care acuzațiile sunt de corupere a alegătorilor.

 

Inculpații au fost fostul viceprimar al comunei Brebu, Gabriel Brișcan și un fost cosilier local, Nicolae Stoica.

Cei doi au fost condamnați, la sfârșitul anului trecut, de către Judecătoria Câmpina la un an de închisoare cu suspendare și interzicerea dreptului de a mai fi ales în funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat pe o perioadă de doi ani.

Brișcan și Stoica au fost găsiți vinovați de infracțiunea de corupere a alegătorilor, după ce, în campania electorală pentru alegerile europarlamentare din anul 2014 au împărțit pachete cu alimente unor cetățeni din comuna Brebu în schimbul unui vot pentru un anumit partid politic.

 

În același dosar au mai fost condamnate alte două persoane, fără funcție în cadrul unei formațiuni politice sau în cadrul administrației publice, la o pedeapsă de șase luni de închisoare cu suspendare, tot pentru coruperea alegătorilor.

Judecătorii au decis ca cei patru inculpați să presteze muncă în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei din Brebu. Conform sentinței, fostului viceprimar și coinculpaților din dosar li s-a cerut să achite, în solidar, suma de 375 de lei reprezentând contravaloarea pachetelor împărțite în timpul campaniei electorale.

Nemulțumiți de sentința dată de instanța de fond, cei patru au contestat decizia Judecătoriei Câmpina la Curtea de Apel Ploiești, însă fără succes. Curtea a decis să respingă ca nefondate apelurile, astfel că sentința de la Câmpina a rămas valabilă.

UPDATE În 2014, Agenția Națională de Integritate l-a declarat incompatibil pe viceprimarul Brișcan  pentru că a deținut simultan cu funcția de viceprimar, și funcția de administrator al unei societăți comerciale, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.