stalpi curent vest

Stâlpii electrici montați pe tronsonul liniei de tramvai 102 au toate șansele să devină celebri.

 

Problema a fost semnalată de locuitorii din Cartierul Malu Roșu, după ce au observat că stâlpii nu au mai fost montați pe vechile amplasamente, ci au fost dispuși, în zig-zag, cel puțin pe tronsonul dintre intersecția de la Ofelia și intersecția Șoseaua Vestului – strada Deltei.

Iar când oamenii spun că este o problemă se referă la ce îi doare mai mult: trotuarul. Pentru că stâlpii au fost montați în zig-zag, acum, unii au ocupat din trotuar. Iar în această privință părerile sunt împărțite.

 

„Sunt şi şofer, dar şi pieton. Când am cumpărat apartamentul în zonă se lucra la liniile de tramvai. Stâlpii de curent electric erau alianți. Asta pentru că pe ei erau montate și lămpile de iluminat. Acum, unul este montat la un metru de axul drumului, alt stâlp la 1,5 metri, altul la aproape doi metri de axul drumului”, ne-a povestit un locuitor din cartier. Vecinul lui considera că proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai nu a fost făcut pe teren, ci din birou: „Cred că cineva a vrut să joace țintar pe planșă. Nu înțeleg logica montării stâlpilor de curent electric în zig-zag. Pe de o parte, estetic vorbind, arată urât, iar pe de altă parte prin amplasarea stâlpilor în interiorul trotuarului se modifică trotuarul. Iar soluția asta nu reprezintă nici măcar o soluție pentru șoferi pentru o vizibilitate mai bună”.

Se spune că atunci când este lege, nu e tocmeală. Potrivit reglementărilor în vigoare, „Amplasarea pe străzi a stâlpilor pentru instalații se va face la minimum 1 m față de partea carosabilă, iar în cazul localităților rurale stâlpii vor fi amplasați dincolo de șanț”. Totodată, legislația precizează că „instalarea stâlpilor de susţinere a cablurilor de energie electrică sau de telecomunicații se face la o distanță suficientă de drumul naţional, astfel încât, în situația lărgirii drumului cu câte o bandă pentru fiecare sens de circulație, stâlpii să rămână în afara zonei de siguranță, fără a fi necesară mutarea lor”.

Despre montarea stâlpilor în zig-zag încă nu există prevederea legală, dar cine știe, după noua găselniță s-ar putea să se introducă o nouă obligativitate. Întrebarea este ce ne facem dacă se aplică noua regulă. Cum rămâne cu stâlpii montați pe celelalte tronsoane ale liniilor de tramvai? Îi punem și pe ei în zig-zag?

stalpi curent electric