Primăria Ploiești, prin RASP, trebuie să plătească 45.000 de lei pentru poluarea Dâmbului produsă de stația de epurare în luna februarie. Lucrările la noua stație au fost abandonate din lipsă de fonduri.
Ploieștiul se numără printre puținele municipii reședință de județ din țară fără o stație de epurare care să îndeplinească standardele europene de poluare. De la 1 ianuarie, Primăria a început să plătească lunar sancțiuni pentru apele uzate, care nu sunt tratate corespunzători, deversate în Dâmbu.
Astfel, pentru luna februarie, RASP este bună de plată 45.000 de lei către Compania Apele Române pentru că limitele maxime ale substanțelor periculoase deversate odată cu apele reziduuale în pârâul Dâmbu au fost depășite.
Conducerea RASP a contestat această decizie, însă această problemă va reveni în fiecare lună de acum înainte până la finalizarea lucrărilor la stația de epurare a orașului. Acest lucru nu se va întâmpla prea curând pentru că primăria nu are fondurile necesare, guvernul renunțând să mai finanțeze investiția.
Primăria Ploiești a început în 2008 lucrările la noua stație de epurare a orașului, contractul fiind evaluat la 26,5 milioane de lei. Cinci ani mai târziu, adică în 2013, au fost sistate din lipsa finanţării, după ce Guvernul a tăiat fondurile pentru acestă investiție.
De atunci, stația se degradează pentru că nu a fost luată nici măcar măsura conservării șantierului, astfel încât multe dintre echipamente nu mai pot fi utilizate, toate ieșind din garanție.
Mai mult, Curtea de conturi a descoperit că primăria a decontat firmelor care au lucrat pe șantier, asociaţia Dondi SpA -CF Thymian Holding GbR, lucrări neexecutate, pentru care au fost efectuate plăţi fără contraprestaţie în sumă totală de 389.335 lei, la care se adaugă penalităţi de 54.506 lei.