Situația este una fără precedent la nivelul Ploieștiului. Aproape 2.000 de angajați de la SGU și TCE nu au primit salariile.
Cele două societăți sunt în subordinea Consiliului Local Ploiești. Ambele primesc, într-o formă sau alta, bani din bugetul local. Servicii Gospodărire Urbană figurează cu alocare financiară pentru serviciile prestate pe domeniul public, în timp ce SC TCE primește bani pentru gratuitățile oferite unor categorii de populație.
La TCE Ploiești problemele legate de neplata salariilor au apărut în momentul în care societatea a pierdut procesul cu ANAF. Asta pentru că, neavând lichidități atât de mari, ca să acopere datoria pentru ANAF, în momentul în care a primit banii aferenți gratuităților pe transportul în comun sumele au fost direcționate pentru plata restanțelor către Administrația Financiară. Vorbim de plata datoriei principale către ANAF, în cuantum de 7.912.587 lei.
Cu alte cuvinte, în acest moment TCE trebuie să asigure salariile din sursele proprii de finanțare, mai exact din încasările realizate din vânzarea biletelor și a abonamentelor, ori din cele de la publicitate. Numai că la capitolul cheltuieli TCE trebuie să acopere nu doar salariile, ci și cheltuielile legate de achiziționarea combustibilului, plata utilităților, precum și a diverșilor clienți care furnizează materiale. „Încercăm să plătim mâine salariile angajaților. Banii virați de Primăria Ploiești i-am direcționat pentru plata datoriei principale la ANAF. Ieri s-au dat bonurile de masă, iar mâine vom încerca să dăm salariile”, a declarat Cristian Iancovici, directorul general al TCE Ploiești, care are în prezent 1.076 de angajați.
Iar problemele sunt de abia la început de drum, pentru că datoria la ANAF este de 16.675.695 de lei, iar fără un sprijin concret din partea Primăriei Ploiești este greu de crezut că societatea de transport poate să acopere în totalitate datoriile. De altfel, TCE a înaintat către Primăria Ploiești o adresă prin care solicită sprijinul administrației locale, motivând că societatea datorează TVA către ANAF în ciuda faptului că nu a încasat TVA la subvențiile acordate de Primăria Ploiești. În caz contrar, TCE ar putea să fie executată silit în orice moment de către ANAF, lucru care practic ar duce în imposibilitate societatea de a mai presta serviciul public. Practic, TCE ar putea beneficia de facilitățile fiscale prevăzute de lege, numai dacă Consiliul Local Ploiești și-ar asuma plata și a 45,7% din totalul dobânzilor aferente obligației principale, actualizată până la data plății debitului.
Salarii plătite cu întârziere la SGU Ploiești
În cazul salariilor întârziate de la SGU ar putea să fie identificate trei aspecte. Prima ar fi că situația legată de administrarea stadionului Ilie Oană a afectat serios activitatea societății. Datoriile acumulate de SC Petrolul, cheltuielile SGU pentru întreținerea stadionului și administrarea în sine a acestui obiectiv au reprezentat o adevărată piatră de moară. prin urmare, SGU a rămas condiționat de plata lucrărilor efectuate pe domeniul public. Dacă RASP acceptă lucrările efectuate, iar Primăria Ploiești plătește la timp, SGU poate să acorde salariile la cei 787 de angajați. În caz contrar, în lipsă de lichidități, SGU nu poate să suporte cheltuielile salariale. Iar de data aceasta, suma care trebuie virată de Primăria Ploiești către SGU este de circa 1,4 milioane de lei. „Lucrările au fost acceptate la plată de către RASP Ploiești, iar facturile au ajuns la Direcția Economică din cadrul Primăriei Ploiești. În funcție de cât de repede va plăti Primăria Ploiești banii, vom putea acorda și noi salariile la SGU Ploiești”, a fost singurul comentariu făcut de Donald Constantin directorul SGU Ploiești.
Aproape de colaps?
La rândul său, Primăria Ploiești este într-o situație extrem de dificilă. Bugetul aprobat în acest an prevede acoperirea cheltuielilor salariale până la finele anului și pentru bunuri și servicii pe primele șase-șapte luni ale anului. Problema a apărut în momentul în care lucrările cu fonduri europene nu au fost finalizate la termenul de 31 decembrie 2015. Prin acte adiționale, termenele au fost prelungite până la 30 iunie 2016, însă prețul plătit de municipalitate, practic de toți ploieștenii plătitori de taxe și impozite, a fost ca din bugetul local să fie suportate costurile de finalizare a lucrărilor: aproximativ 100 de milioane de lei. Până la accesarea creditului de 150 de milioane de lei, parte din banii colectați de municipalitate se duc pe plata facturilor care trebuie să fie decontate pentru constructori. Pentru că, trebuie spus, nefinalizarea la termen a lucrărilor cu fonduri europene va genera o nouă situație care va aduce Ploieștiul în colaps: suportarea integrală a costurilor pentru proiectele derulate la Ploiești și returnarea integrală a sumelor primite de la Uniunea Europeană.