alegeri

La alegerile din 5 iunie, cărțile de identitate ale alegătorilor vor fi scanate pentru depistarea tentativelor de vot multiplu.

 

Anunțul a fost făcut ieri, la o instruire a primarilor prahoveni. Potrivit ziarului Prahova, colonelul Radu Stoian- şeful STS Ploieşti - le-a explicat reprezentanţilor unităţilor administrativ-teritoriale veniţi ieri la Ploieşti modul în care va funcţiona acest sistem, în ziua alegerilor, făcând, în acest sens, şi o serie de demonstraţii practice cu o tabletă – echipamentul electronic cu care vor fi dotaţi toţi operatorii de calculator prezenţi pe 5 iunie în secţiile de votare.

Concret, în ziua scrutinului, fiecare alegător va prezenta actul de identitate operatorului de calculator al biroului electoral al secţiei de votare, care va înscrie codul numeric personal al acestuia în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, sistem care va semnala dacă: persoana care s-a prezentat la vot a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv;şi-a pierdut drepturile electorale; şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin; este arondată la altă secţie de votare; este omisă din lista electorală permanentă şi are domiciliul în raza teritorială a secţiei de votare.

„Scanarea unui act de identitate va dura 10 secunde şi nu are cum să se întârzie actul de votare. La nivelul judeţului, sunt 745 de operatori de calculator, pentru care deja am început instruirea. Suntem în a doua săptămână a testului de stres, când sunt luate în calcul apariţia unor posibile probleme, identificând soluţiile pentru rezolvarea lor. Oricum, avem asigurate nouă centre de intervenţie mobile pentru refacerea sistemului de comunicare, în cazul în care vor apărea probleme”, a declarat Radu Stoian, şeful STS Ploieşti.

 

Acesta a ţinut să mai precizeze faptul că operatorul de calculator va comunica preşedintelui secţiei de votare ce nereguli semnalează după scanarea documentului de identitate, acestuia din urmă revenindu-i obligaţia de a lua decizia necesară în ceea ce îl priveşte pe votantul în cauză.