costache banesti

Ion Costache, fostul primar al comunei Bănești, a fost încarcerat aseară la Penitenciarul Mărgineni.

 

El a fost luat de acasă de polițiști și dus la închisoare, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat la doi ani și 10 luni de închisoare cu executare. 

Sentința ÎCCJ: "dispune condamnarea inculpatului la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, prev. de art. 291 alin. 1 din Codul penal cu referire la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 35 şi art. 77 lit. a din Codul penal. În baza art. 39 alin. 1 lit. b din Codul penal contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Ion Costache Petre, urmând ca acesta să execute pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 10 luni închisoare. În baza art. 45 alin. 3 lit. a şi alin. 5 din Codul penal, interzice inculpatului exercitarea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o perioadă de 5 ani în condiţiile art. 68 din Codul penal, respectiv interzice inculpatului exercitarea dreptului de a ocupa o funcţie publică, în condiţiile art. 65 din Codul penal(...)". 

 

Inițial Costache fusese condamnat la condamnat de Curtea de Apel Ploiești la o pedeapsă  de trei ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar în care era trimis în judecată pentru fapte de corupție, însă procurorii au făcut recurs.

Fostul primar din Bănești s-a retras din administrația publică locală fiind angajat ulterior la o importantă agenție de turism.


Petre Costache este printre primii primari din Prahova, care a fost arestat pentru fapte de corupție. Se întâmpla în vara anului 2012, atunci când, la sediul Primăriei Bănești, dar și la domiciliul primarului, au avut loc percheziții. Edilul de la Bănești era suspect pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la furt calificat în formă continuată cu consecințe deosebit de grave, luare de mită în formă continuată, trafic de influență, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și conflict de interese.


Procurorii au stabilit că acesta, în calitate de primar al comunei Bănești, a înlesnit sustragerea de către mai multe persoane a unei conducte de alimentare aparținând SC OMV SA și a primit în mod repetat sume de bani pentru a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu. Totodată, el a participat la luarea unei decizii cu privire la atribuirea unor contracte de prestări servicii unei societăți ce aparține unei rude apropiate.

 

Mai multe articole
  • Duminică, 24 Septembrie 2017
  • De Georgiana Kelemen

Consilierul primarului Robu a găsit vinovatul pentru prăbuşirea porţii de la intrare în Timişoara care a omorât un om -VIDEO

  • Sâmbătă, 23 Septembrie 2017
  • De Roxana Tănase

Peste 50% din bugetul de investiții al orașului Plopeni, cu destinația de co-finanțare a lucrărilor cu fonduri de la UE

  • Sâmbătă, 23 Septembrie 2017
  • De Roxana Tănase

Finanțare europeană pentru prevenirea corupției la nivelul Primăriei Ploiești