badescu ghita

Audiat la Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul în care este acuzat că a primit o casă mită de la Sebastian Ghiță, ca să sprijine financiar echipa de baschet, fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu, a declarat în faţa judecătorilor că a investit în respectiva locuinţă şi a plătit chiar mai multe rate până şi-a dat seama că imobilul era ipotecat la o bancă, de către firma Asesoft Internațional, informează News.ro.

 

În faţa magistraţilor de la instanţa supremă, fostul edil Bădescu a arătat că în 2012 locuia cu soţia într-un imobil din Bucureşti cumpărat prin credit. A fost ales primar, aşa că trebuia să fie prezent în Ploieşti permanent, moment în care a început să caute o casă în Ploieşti.

„Nu ne puteam permite un alt credit, aşa că am cumpărat pe societatea care ne aparţinea o locuinţă în Ploieşti. Noi îi plăteam întreţinere casei societăţii.”, a povestit Bădescu despre cum a devenit chiriaşul propriei firme.

 

Mai departe, el a arătat că veniturile societăţii sale proveneau din închirierea altor două imobile deţinute în Ploieşti şi, în principal, din exploatarea mărcii Republicanul.

„Am convenit ca mărcile Republicanul şi Drumul Vinului să le vindem. Republicanul a fost cumpărat cu 100.000 de euro chiar de administratorul firmei. Când căutam o casă în Ploieşti, am aflat despre imobilul descris în rechizitoriul DNA şi am decis să-l cumpăr în limita a 180.000 de euro. L-am împuternicit pe domnul adminsitrator Tănase să facă tranzacţia, dar nu a fost finalizată deoarece am aflat că imobilul era ipotecat şi că aparţine Asesoft Internaţional.”, a completat Bădescu.

El a ţinut să precizeze că nu a discutat niciodată cu Sebastian Ghiţă despre vreo afacere şi nici acesta din urmă nu i-a cerut nimic vreodată, cât a fost senator sau primar al oraşului.

În continuare, el a explicat mecanismul de finanţare a cluburilor sportive din Ploieşti.

„Clubul Sportiv Municipal este în subordinea Consiliului Local Ploieşti. Directorul este ordonatorul principal de credite. El are obligaţia de a prezenta bugetul clubului spre aprobare Consiliului Local. Acest buget este avizat inclusiv de primar. Consiliul local acordă finanţare clubului sportiv. Asociaţia de baschet primea finanţare încă din 2009, cu mult înainte de a ajunge eu primar. În 2013, directorul clubului municipal mi-a spus că bugetul ar trebui rectificat în sensul că banii alocaţi echipei de baschet nu mai erau necesari deorece echipa a retrogradat. Mi-a propus realocarea banilor în bugetul clubului sportiv către premierea sportului de performanţă. Eu am fost de acord, mai trebuia ca şi consilierii locali să fie. Propunerea a fost aprobată în Consiliul Local.”, a arătat fostul primar.

În legătură cu imobilul despre care procurorii DNA spun că a fost primit pentru a finanţa echipa de baschet Asesoft Ploieşti, Bădescu a precizat faptul că acesta era ipotecat la BCR.

„Deşi tranzacţia nu a fost finalizată, intenţia mea a fost să-l cumpăr, de altfel, până la jumătatea lui 2013, am achitat periodic sume de bani.  Am făcut chiar amenajări ale locuinţei.”, a afirmat Iulian Bădescu.

Chestionat de procurori în legătură cu acordarea de finanţări nerambursabile cluburilor sportive din oraş, fostul primar a negat cu vehemenţă orice implicare şi a susţinut de mai multe ori că el nu a semnat nimic.

„Nu ştiam în amănunt care era procedura prin care se alocă fondurile nerambursabile. Nu era în atribuţiile mele, nu am semnat. Nu verificăm eu documentele în baza cărora se acordau finanţări.”, a completat Bădescu.

Întrebat cum se explică faptul că unii martori au declarat că se implica activ în distribuirea sumelor pentru cluburile sportive, Bădescu a arătat că obligaţia lui era să avizez fiecare buget al fiecărei direcţii în parte şi că doar Consiliul Local putea aduce amendamente.

În continuare, avocaţii inculpaţilor au solicitat audierea mai multor martori, inclusiv unii cu identitate protejată.

Instanţa a rămas în pronunţare, următorul termen fiind stabilit pentru 19 aprilie.

Pe 29 iulie 2015, deputatul Sebastian Ghiţă şi fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu au fost trimişi în judecată de către DNA în dosarul în care procurorii îl acuză pe Ghiţă că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanţare de la bugetul local pentru asociaţia Basket Club Asesoft. Procurorii au stabilit că, cursul anului 2013, Iulian Bădescu, la acea vreme primar al municipiului Ploieşti, având calitatea de ordonator principal de credite, a acordat clubului sportiv o finanţare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în sumă de 1.500.000 lei, ce constituie atât prejudiciu adus unităţii administrativ teritoriale, cât şi un folos necuvenit, obţinut de asociaţia Basket Club Asesoft.

„Pentru alocarea sumei respective de bani, inculpatul Bădescu Iulian a pretins şi primit de la inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian, prin intermediul unei societăţi comerciale controlate de acesta din urmă, un imobil (casă de locuit) situată în municipiul Ploieşti, în valoare de 1.041.600 lei, sumă din care Bădescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei”, susține DNA. sursa: max-media.ro