hale centrale.jpg

Halele Centrale din Ploiești, clădire care figurează pe lista monumentelor arhitecturale ale municipiului, se degradează de la o zi la alta.

Primăria Ploiești a anunțat în decursul timpului de mai multe ori modernizarea imobilului. La un moment dat, autoritățile și-au propus și o investiție amplă, fiind realizată în acest sens o documentație de proiectare. Investiția a vizat cele șapte căi de intrare în Halele Centrale, unde au fost montate uși automate, care sunt prevăzute și cu perdele de aer cald. Tot atunci au avut loc reabilitări la învelitoare.

Imobilul are însă nevoie de o modernizare completă. Din cauza ploilor, în zona cupolei, pereții sunt scorojiți. Dar nu doar aceasta este problema. Aceeași situație este și în exterior, unde, în unele zone a început să pice tencuiala. La fel s-a întâmplat și în zona de intrare în corpul de clădire unde își desfășoară activitatea Direcția Tehnic Investiții. Aici, bucăți de tencuială s-au desprins și au căzut pe trotuar, reprezentând un adevărat pericol public pentru cei care trec prin zonă.

„Am fost în urmă cu o săptămână Halele Centrale. Clădirea, care este extrem de importantă din punct de vedere arhitectural atât la nivelul județului Prahova, cât și la nivel național, dar fiind și o clădire în topul valorilor europene, are nevoie de o reabilitare totală. Nu este inclusă pe lista imobilelor unde există risc de prăbușire, dar am observat la nivelul câtorva grinzi din beton armături corodate. Practic, încep să se accentueze eventualele defecte ca urmare a cutremurului din 1977, când au existat o serie de intervenții, însă nu au fost finalizate”, a declarat pentru Observatorulph.ro arh. Călin Hoinărescu, care a susținut că, săptămâna trecută, municipalitatea i-a solicitat întocmirea unei documentații pentru accesarea de fonduri europene, în cadrul unui parteneriat derulat de Primăria Ploiești și Ministerul Culturii.

„De-a lungul timpului au fost executate lucrări sectoriale. La scurt timp după cutremurul din 1977, s-a abordat structura din beton. Au fost executate o serie de intervenții, nu puține la număr. În urmă cu câțiva ani au avut loc reparații la învelitoare și la terasă, precum și la echipamentele edilitare, însă se impune o intervenție de amploare”, a mai susținut Hoinărescu.

Reamintim faptul că lucrările la imobilul Halelor Centrale au demarat în 1929. Cinci ani mai târziu, în 1934, Halele Centrale au devenit funcționale.

 

hale.jpg

hale reabilitare.jpg

 

 

pereti scorojiti hale centrale.jpg