cladiri monument ploiesti

Lista clădirilor monument ale Ploieștiului este lungă. Din păcate, o parte din imobile au sfâșit prin demolare, autoritățile care s-au perindat la conducerea municipalității tergiversând reabilitarea acestora.

Una dintre faimoasele clădiri care făceau parte din patrimoniul arhitectural al Ploieștiului, Casa cu prăvălie Ilie Lumânărarul, era situată pe strada George Coşbuc, nr. 16. A fost ridicată în perioada 1830 -1840, însă din păcate demersul Primăriei Ploiești a fost tardiv. Într-o noapte, după ani de nepăsare, imobilul s-a prăbușit.

Pe lista imobilelor recunoscute ca fiind din patrimoniul arhitectural al municipiului figurează numeroase biserice, precum Ansamblul Bisericii Sf. Nicolae Vechi, care cuprinde Biserica, Fundaţiile clădirilor anexe şi fundaţiile turnului clopotniţă. Biserica este construită pe strada Mihai Bravu și datează de la sfârşitul sec. XVI. Din fericire, imobilul a fost restaurat în 1990, însă se pare că are nevoie de o nouă consolidare. O altă biserică faimoasă pentru arhitectura sa este Biserica Maica Precistă, de pe strada Armoniei, care a fost ridicată prin 1820. Lăcașul de cult a beneficiat în ultimii ani de mai multe lucrări de reabilitare și se află într-o stare bună de conservare.

Un alt imobil cu o arhitectură deosebită este Casa Constantin Ion şi Maria Căpitănescu, astăzi Muzeul Petrolului, realizată la sfârșitul secolului XIX. Tot pe listă mai figurează Casa compozitorului Paul Constantinescu, situată pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 15, precum și Secţia maxilo-faciale a Spitalului Boldescu, realizată în 1831, care este situată pe strada Boldescu , nr. 1. Palatul Culturii, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Casa Marinela Păunescu, Casa Gheorghe şi Margareta Teodorescu, Casa de târgoveţ Hagi Ivan Prodan, Casa Viorel Voiculescu, Clopotniţa Bisericii Sf. Ioan Botezătorul, Colegiul Naţional I. L. Caragiale, Casa Marcela Pătârlăgeanu, Muzeul Ceasului Nicolae Simache, Căminul Învăţătorilor Prahoveni, Halele Centrale, actualul sediu al SGU sunt doar o parte din imobilele care fac parte din patrimoniul arhitectural al Ploieștiului.