delegatie cxhineza prahova

O nouă linie de finanțare poate fi accesată în perioada 2014 - 2020 de către autoritățile locale special pentru co-finanțare în domeniul parteneriatelor și a înfrățirilor între localități.

 

Până acum, fondurile alocate pentru încheierea unor parteneriate sau înfrățiri, respectiv pentru deplasările în străinătate ori cheltuielile prilejuite cu ocazia cazării reprezentanților autorităților de peste hotare, erau suportate strict din bugetele locale.

Special cu această destinație pot fi accesate fonduri europene, în cadrul programului „Europa pentru cetățeni”, (2014 - 2020).

La ora actuală, în Prahova au fost parafate peste 40 de înfrățiri cu orașe și regiuni de peste hotare, existând încheiate și un număr de 13 colaborări.

 

Dacă ar fi să facem o istorie a parteneriatelor, se pare că prima localitate din Prahova care a încheiat o astfel de înfrățire este Adunați, care are un astfel de colaborare cu Mauronne (Franța), încă din 1990. În 1991, comuna Apostolache a semnat o înfrățire cu Suzy-En-Brie (Franța), iar în 2005, Aluniș s-a înfrățit cu Jastrzebia (Polonia).

Pe lista localităților care au încheiat astfel de înfrățiri figurează Brazi, Bălțești, Bucov, Călugăreni, Cerașu, Chiojdeanca, Cocorăștii Mislii, Colceag, Cornu, Drajna, Drăgănești, Filipeștii de Pădure, Fântânele, Gorgota, Lapoș, Lipănești, Măgurele, Măgureni, Păcureți, Posești, Starchiojd, Scorțeni, Secăria, Tale, Valea Doftanei, Valea Călugărească, dar și orașele Azuga, Boldești Scăeni, Bușteni, Comarnic, Mizil, Plopeni, Sinaia, Slănic, Vălenii de Munte, Ploiești.

Cele mai multe localități cu care comunele și orașele din Prahova au încheiat parteneriate sunt din Franța, Polonia, Belgia, Spania, dar pe listă figurează și țări precum Japonia, Austria,Republica Moldova, Albania, Ucrania, China, Venezuela, Grecia, Italia, Anglia.

 

Municipiul Ploiești, de exemplu, este înfrățit cu Dniepropetrovsk (Ucrania), Tulsa (SUA), Uralsk (Kazahstan), Harbin (China), Maracaibo (Venezuela), Berat (Albania), Osijek (Croația), Lefkada (Grecia), Pancevo (Serbia), Hâncești (Republica Moldova)

Și Sinaia este pe un loc fruntaș la capitolul înfrățiri cu localități de peste hotare. În catastifele localității figurează că este înfrățită cu Aosta (Italia), Athis -Mons (Franța), Illichevsk (Ucraina), Wigan (Anglia) și Kisakata (Japonia).