accelerator particule

Primăria Ploiești a revenit astăzi cu o nouă solicitare către Ministerul Dezvoltării, privind dotarea Spitalului Municipal cu un aparat pentru radioterapie profundă, pentru pacienții bolnavi de cancer.

Unitatea medicală ploieșteană este deja dotată cu un aparat pentru radioterapie superficială și semi-profundă, însă noua investiție ar permite ca pacienții din Prahova, dar și din județele limitrofe să nu mai parcurgă sute de kilometri până la clinici care dispun de astfel de aparate. 

„Un astfel de accelerator de particule reprezintă o soluție pentru tratarea cancerului. Un prim demers a fost realizat anul trecut tot către Ministerul Dezvoltării. Astăzi am revenit cu solicitarea privind acordarea de sprijin atât pentru achiziționarea aparatului, cât și pentru construirea spațiului unde acesta să fie montat și am primit asigurări că cererea noastră va fi tratată cu prioritate”, a declarat astăzi George Pană, viceprimarul Ploieștiului, cel care a preluat în atribuții de săptămâna trecută și coordonarea activității de la Spitalul Municipal Ploiești.

La această oră, pentru radioterapie, pacienții sunt înscriși pe liste de așteptare la spitale din țară care au în dotare o astfel de aparatură. Pe lângă faptul că trebuie să aștepte, bolnavii de cancer trebuie să facă față și navetei până la astfel de clinici.

Suma estimativă necesară pentru o astfel de investiție se cifrează la 30 de milioane de lei. Achiziționarea unui astfel de aparat de ultimă generație ar putea să ducă la ședințe de radioterapie de numai câteva minute, în funcție de particularitățile fiecărui caz.

De altfel, în întreaga lume, astfel de radioterapii au avut rezultate excepționale, acceleratorul modern înlocuind cu succes metodele de până acum de tratare a acestei boli necruțătoare.