brad sgu ploiesti

Controlul Curții de Conturi Ploiești a scos la lumină lucruri pe care observatorulph.ro le-a prezentat în urmă cu doi - trei ani. Primăria Ploiești, prin SGU, a plătit sume cu mult mai mari pentru iluminatul ornamental, societatea din subordinul Consiliului Local evitând respectarea procedurilor privind organizarea de achiziții. Suplimentar pe lângă costuri cu mult mai mari, SGU a fost și amendat, pentru nerespectarea procedurilor transparante de licitație.

 

Cel puțin asta a descoperit Curtea de Conturi Prahova, care consideră că, în perioada 2013 - 2014, serviciile facturate și încasate de la Primăria Ploiești au fost supraevaluate cu suma de 508.300 lei, ca urmare a unor operațiuni netransparente de atribuire a contractului de închiriere echipamente. Pe lângă valorile cu mult mai mari SGU a fost supusă și unui control ANRMAP și sancționată cu amendă contravențională de 100.000 de lei pentru nerespectarea procedurilor. Mai țineți minte așchimodia de brad montată în centrul Ploieștiului? Trebuie spus că la control s-a constatat că prețul chiriei a fost supraevaluat cu suma de 409.920 lei, la care se adaugă TVA de 98.380 de lei.

Bătaie de joc pe banii publici

Povestea are deja trei ani. Pentru iluminatul ornamental festiv din 2013 - 2014, Primăria Ploiești nu a inițiat o procedură de achiziții publice care să fie înscrisă pe SEAP. Prin urmare SGU Ploiești, de la ea putere, a încheiat un contract cu SC Nord Invest Company din Negrești Oaș, pentru închirierea de materiale, precum și un proces verbal de negociere. Prețul înscris în contract plătibil de beneficiar a fost de un milion de lei, inclusiv TVA. Cum s-au dat banii? Ei bine, potrivit facturilor prezentate în timpul controlului, SGU a încasat de la Primăria Ploiești 1.053.285 de lei, fiind efectuate cheltuieli în valoare totală de peste 1,2 milioane de lei., din care numai pentru chirie echipamente s-au achitat 806.452 lei. Suma trebuie reținută, pentru că referitor la închirierea de materiale s-a constatat că prețul chiriei a fost supraevaluat cu suma de 409.920 lei.

 

„În anul 2014 pentru închirierea de materiale specifice  iluminatului festiv societatea a selectat furnizorul SC Neon Ligting SRL care a justificat la documentația de atribuire „experiență similară”, cu copie după contractul (...) încheiat cu SC Nord Invest Company SRL(chiriaș), beneficiar SGU. La art. 2.2 din contract se prevede că prețul închirierii este de 491700 lei cu TVA inclus, iar la art. 4.1 se arată că beneficiarul lucrării iluminatului festiv 2013 – 2014 este Servcii Gospodărire Urbană. Ca urmare, din informațiile furnizate reiese că prețul chiriei în relația furnizor Neon – client Nord Invest a fost de 396.532 lei fără TVA, iar în relația furnizor Nord Invest – client SGU a fost de 806.452 lei fără TVA, mai mare cu 409.920 lei, respectiv o dublare a prețului. Dacă la valoarea tranzacției se adaugă și TVA de 24% în sumă de 98.380 lei rezultă diferența de 508.380 lei, care a majorat costul serviciului de iluminat ornamental decontat de Primăria Ploiești în calitate de beneficiar final a prestației și a constituit în final și o cauză a pierderii înregistrată de SGU”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Din gafă în gafă...

Culmea este că toate costurile legate de iluminatul ornamental au fost majorate cu valoarea pierderilor plătite nejustificat către SC Nord Invest Company, spun reprezentanții Curții de Conturi Prahova. Astfel, în aprilie 2014, SC Nord Invest Company a întocmit o factură în valoare de 90.767 lei cu TVA cu explicația de „contravaloare lipsuri cantități”. În traducere liberă, lipseau beculețe. Surpriza mare a fost că așa zisele lipsuri nu s-au regăsit în hotărârea de Consiliu Local de aprobare a tarifelor SGU, în care elementele erau cu totul altfel denumite. Bineînțeles, pentru justificare, pierderile și sustragerile de elemente pentru iluminatul ornamental au făcut obiectul unui dosar de cercetare penală, soluționat prin negăsirea autorilor. Camera de Conturi Prahova susține că, oricum, că SGU Ploieștinu avea obligații de platăreprezentând pierderi pe durata închirierii echipamentelor, asumate prin contract.

 

UPDATE. Conducerea SGU Ploiești susține că va depune contestații la Curtea de Conturi. Decizia Curții de Conturi Prahova poate să fie contestată în termen de 15 zile calendaristice.