consiliul local ploiesti sedinta buget

Din start trebuie spus că bugetul la instituțiile din subordinea Consiliului Local Ploiești a fost dimensionat astfel încât banii să ajungă cu indulgență până în luna iunie a acestuia an. Ceea ce reprezintă o mare problemă. Plecând de la acest aspect, declarațiile pro și contra s-au transformat în scurt timp în unele cu iz politic. Liberalii i-au acuzat pe social-democrați că au calculat astfel banii încât după alegeri primăria să fie una falimentară, în timp ce social-democrații au pus totul pe începerea campaniei electorale.

Problema principală a fost că sumele prevăzute ca venituri în 2016 sunt mult mai mici față de anul trecut. În plus, Primăria Ploiești trebuie să suporte din bugetul local 100 de milioane de lei, pentru lucrările derulate cu fonduri europene nefinalizate la timp, respectiv până la data de 31 decembrie 2015.

Singura soluție, aprobată în ședința trecută a Consiliului Local, este accesarea unui credit în valoare de 150 de milioane de lei, din care să fie acoperite cheltuielile pentru proiectele cu fonduri europene, dar și investițiile pentru care municipalitatea a început proiecte anul trecut. Prin urmare, mai toți consilierii au făcut vorbire despre viitorul credit, în valoare de 150 de milioane de lei, despre care nu se știe dacă municipalitatea îl va putea contracta în timp util și dacă banca va fi de acord ca prima transă să fie măcar de 100 de milioane de lei, astfel încât bugetul să fie degrevat de anumite cheltuieli.

Citește și: Se-mparte bugetul la Ploieşti! Investiţiile - 1,36%

Cât privește bugetul municipiului Ploiești, liberalii au propus un set de amendamente. Unul dintre ele, propus de Paulica Drăgușin, viza reducerea bugetului la salubritate cu 500.000 de lei, dintr-un total de 13 milioane lei, bani care urmau să fie destinați pentru școli. Un alt amendament viza ca la Capitolul Transporturi suma de 26,5 milioane de lei, aferentă pentru acordarea de gratuități, să fie repartizată pe fiecare lună, cel puțin în primul trimestru, astfel încât să existe o garanție că sumele vor fi suficiente până la finele anului. Cum amendamentele liberalilor nu au trecut, în Consiliul Local au început atacurile, inclusiv cele la persoană.

În final, după mai bine de două ore de discuții, bugetul a fost aprobat, în ciuda faptului că acesta nu reflectă necesarul de fonduri până la sfârșitul anului.