credit municipal ploiesti

Prima grijă a Primăriei Ploiești o reprezintă acoperirea găurii lăsate în buget, ca urmare a nefinalizării la timp a lucrărilor derulate în cadrul proiectelor cu fonduri europene. Contractarea unui împrumut, pe perioada imediată, ar însemna pe altă parte o gură de oxigen pentru administrația locală, care va îndatora Ploieștiul până în 2029. Inițial, pe ordinea de zi, la proiecte suplimentare, s-a aflat propunerea ca Ploieștiul să facă un împrumut de 100 de milioane de lei. Ulterior, după lungi discuții, pro și contra, aleșii au votat contractarea unui credit de 150 de milioane de lei.

 

Aprobarea de către aleșii locali a proiectului legat de accesarea unui credit, i-a făcut pe mulți dintre ei să viseze. În timp ce unii au vorbit de investiții viitoare, câțiva însă și-au pus întrebarea dacă vreo bancă va fi de acord, în situația Ploieștiului, să ofere un împrumut. Primăria Ploiești, din bugetul local, trebuie să suporte la acest moment 94 de milioane de lei, pe motiv că lucrările cu fonduri europene nu au fost finalizate până la data de 31 decembrie 2015.

După ce amendamentul legat de valoarea viitorului credit, în speță 150 de milioane, a fost aprobat, a urma o discuție lungă pe tema obiectivelor de investiții care pot fi realizate după ce se acoperă datoria de 94 de milioane de lei.

Pe lista de priorități a fost introdusă propunerea ca suma de 10,4 milioane de lei să fie alocată pentru achiziționarea de mijloace de transport, consilierul local Ionuț Ionescu (PNL) argumentând prin faptul că la nivel național se desfășoare mai multe controale ale Autorității Naționale de Protecție a Consumatorului pe linie de siguranță în ceea ce privește transportul.

 

O altă sumă va avea destinația de finalizare a lucrărilor de la stația de epurare, știut fiind faptul că Ploieștiul riscă amenzi drastice în cazul în care nu rezolvă această problemă. Suma necesară pentru acest proiect este de 8 milioane de lei.

Modernizare de străzi, planuri urbanistice, precum și o serie de reparații la școli ar urma să se realizeze din viitorul credit.