Pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Consiliului Local Ploiești se va regăsi un proiect inițiat de liberali privind eliminarea taxei pe apa de ploaie impusă de Apa Nova persoanelor fizice și juridice. Observatorul a publicat o serie de articole prin care solicita autorităților din Ploiești să elimine din contractul cu Apa Nova această taxă aberantă.

 

Anunțul privind eliminarea taxei pe apa de ploaie a fost făcut de senatorul Andrei Volosevici, candidatul PNL la Primăria Ploiești. Proiectul a fost depus încă din luna octombrie a anului trecut, însă până acum nu a fost supus votului și din cauza schimbării repetate a conducerii Primăriei Ploiești. În expunerea de motive a liberalilor se arată că "în contextul social actual, în care sumele datorate pentru întreținere au ajuns să reprezinte o cotă importantă din bugetul cetățenilor și în care se remarcă un număr semnificativ de cazuri în care facturile sunt plătite cu întârziere sau chiar nu mai pot fi achitate, se impune adoptarea în condițiile legii a unor măsuri care să vină în sprijinul populației.

Citeşte şi APA NOVA PRIMEŞTE O AVERE DE LA PRIMĂRIA PLOIEŞTI PENTRU APA DE PLOAIE

O asemenea măsură - benefică și pentru persoanele juridice - ar permite să nu se mai factureze apa meteorică despre care se crede că este preluată în rețeaua publică de canalizare. Existența perioadelor de secetă, precipitațiile adesea diferențiate natural pe diversele zone ale localităților, faptul că apa meteorică nu ajunge în rețeaua de canalizare când debitele de ploaie sunt reduse, cazurile foarte frecvente în care apa pluvială se scurge direct în pământ și nu la rețea, iată exemple de situații care au ridicat și ridică, în toată țara, semne pertinente de întrebare privind sumele de plată care se adaugă în facturile persoanelor fizice și juridice”.

 

Dacă proiectul va fi adoptat, primarul interimar va fi împuternicit să renegocieze contractul cu Apa Nova în sensul eliminării taxei pe apa de ploaie.

Consilierii locali, plătiţi de Apa Nova Ploieşti
Observatorulph.ro a dezvăluit că unul dintre motivele pentru care consilierii au tolerat această situație ar fi indemnizaţiile pe care le primesc unii dintre ei chiar de la Apa Nova Ploieşti! Asta deoarece ei fac parte dintr-un comitet de coordonare, care aprobă inclusiv majorările de tarife solicitate de operator! De exemplu, consilierul PSD, Popa Constantin, membru  al acestui comitet, a primit în 2013 de la Apa Nova Ploieşti – 7.920 lei. Lista completă a veniturilor consilierilor locali ploieşteni o puteţi lectura aici: CÂT CÂŞTIGĂ ALEŞII LOCALI ÎN CA-URI ŞI AGA, LA PLOIEŞTI. TRAI NENEACĂ!


Cu banii plătiţi la Apa Nova, Primăria Ploieşti putea construi grădiniţe sau asfalta zeci de străzi
Concluzia: dacă această taxă era eliminată de acum cinci ani, Primăria Ploieşti ar fi făcut o economie la buget de 2.000.000 euro, bani cu care se puteau construi patru grădiniţe, asfalta toate străzile dintr-un cartier important precum Malu Roşu sau putea amenaja zeci de parcări pe maidanele pline de noroi din spatele blocurilor.