cj prahova buget excedent

Bugetul Consiliului Județean Prahova va avea ca venituri suma de 441 milioane de lei, în timp ce cheltuielile vor fi de peste 479 milioane de lei. Diferența între venituri și cheltuieli va fi acoperită din excedentul de la finalele anului 2015, în cuantum de 72 milioane de lei. Chiar și așa, CJ Prahova se poate considera într-o situație fericită, față de Primăria Ploiești care va dispune anul acesta de un „buget foarte sărac”, potrivit primarului interimar Cristian Ganea.

 

Bugetul Consiliului Județean Prahova nu este cu mult mai mare față de anul trecut. Singurul avantaj este că la nivelul CJ Prahova, la data de 31 decembrie 2015, exista un excedent de 72 de milioane de lei, bani care nu s-au cheltuit ca urmare a amânării unor proceduri de licitație, dar și a unor proiecte nerealizate. De exemplu, deși a fost anunțată, licitația pentru reabilitarea drumurilor nu a mai avut loc. Anul acesta suma alocată numai la acest capitol este mult mai mare: 11,4 milioane de lei, reabilitarea vizând aproximativ 50 de km de drumuri județene, a anunțat Radu Ionescu, vicepreședintele CJ Prahova.

Citește și: Giratorii noi şi reparaţii de drumuri judeţene. Investiţiile CJ Prahova în 2016

Consiliul Județean Prahova a anunțat că și pentru sensul giratoriu suspendat de la ieșire din Ploiești spre Păulești, pe DJ102 intersecție cu DN1B, se vor aloca 5 milioane de lei, suma necesară fiind mult mai mică. Potrivit președintelui interimar CJ Prahova, Bogdan Toader, la sensul giratoriu, lucrările sunt finalizate în proporție de 94%, existând un act adițional de prelungire a termenului la care trebuie recepționată lucrarea.

Bani mult mai mulți vor fi alocați pentru cheltuielile legate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Prahova: 23 de milioane de lei, peste sumele care provin de la bugetul de stat. Cea mai mare influență în bugetul instituției o au, potrivit reprezentanților CJ Prahova, creșerile salariale de anul trecut.

 

La capitolul Sănatate, sumele alocate de Consiliul Județean Prahova sunt mult mai mari. Este vorba despre o creștere de 30 - 40%. 5 milioane de lei vor fi alocate pentru reabilitarea Spitalului Județean Ploiești, pe partea hotelieră. Este vorba de reabilitarea saloanelor. La această sumă se adaugă încă 138.000 de lei, pentru co-finanțare, alături de Ministerul Sănătății, pentru dotări. Alte 200.000 de lei sunt prevăzuți pentru proiectarea unei clădiri care ar urma să fie construită lângă Spitalul Județean Ploiești, pentru mutarea secțiilor exterioare. Proiectul total în acest caz se cifrează la 2,2 milioane de euro și include și extinderea blocului operator. Clădirile în care în prezent își desfășoară activitatea celelalte secții exterioare ale spitalului, potrivit reprezentanților CJ Prahova, vor avea o altă destinație.

Dincolo de sumele care vor fi angajate pentru proiectele cu finanțare europeană, care au fost fazate, respectiv master planul de apă și canalizare și master planul pentru deșeuri, Consiliul Județean râmâne cu un excedent de 33 de milioane de lei. Acesta a fost și motivul pentru care CJ Prahova s-au gândit că ar fi bine să încheie un parteneriat cu Ploieștiul pentru achiziționarea unui tramvai nou pentru Ploiești. Suma necesară pentru o astfel de investiție se cifrează între 1,2 milioane de euro și 1,7 milioane de euro.

Una peste alta, în comparație cu ce se întâmplă la Consiliul Județean Prahova, Primăria Ploiești traversează o perioadă nefericită când vine vorba de buget. Pe lângă gaura de aproximativ 100 de milioane de lei pe care trebuie să îi aloce pentru proiectele care ar fi trebuit să fie gata până la 31 decembrie 2015 cu fonduri europene, Primăria Ploiești trebuie să asigure și un buget de funcționalitate, iar la acest capitol lucrurile sunt aproape imposibile.

Citește și: Adio, investiţii noi în 2016! Buget de avarie

 

De altfel, primarul interimar al Ploieștiului, Cristian Ganea, a anunțat că municipalitatea ia în calcul accesarea unui credit pentru finanțarea lucrărilor care ar fi trebuit să fie realizate cu fonduri europene. Este vorba despre reabilitarea liniei de tramvai 102, construirea Hipodromului Ploiești, finalizarea centrului de bătrâni de pe Cosminele, finalizarea Parcului Municipal Vest, dar și a pasajului peste calea ferată de la Vest.

Citește și: Stadiul şantierelor din Ploieşti. Începute pe bani europeni, terminate pe banii cetăţenilor

Pe acceași listă cu proiecte nefinalizate la timp figurează modernizarea terenurilor de sport, precum și înlocuirea geamurilor termopan de la Colegiul Național I.L. Caragiale, dar și reabilitarea mai multor blocuri din Ploiești.