blocuri anvelopare termică busteni

Moda anvelopării termice a blocurilor a demarat în urmă cu mai bine de 12 ani, mai degrabă ca o necesitate a reducerii pierderilor la căldură, dar și ca o nevoie de a schimba arhitectura orașelor. Cel mai avansat proiect se dovedește a fi în stațiunea Bușteni, unde din totalul de 135 de blocuri au mai rămas de reabilitat numai șapte imobile.

 

Programul de reabiklitare termică a blocurilor din Bușteni a început în 2004, iar în decursul timpului au fost reabilitate termic 128 de blocuri. Proiectele au fost derulate în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării. Practic, autoritatea locală a suportat 50% din finanțare, iar de la bugetul de stat au venit restul sumelor necesare. În 2011 au fost reabilitate termic 23 de blocuri, în timp ce în 2012, de exemplu, Consiliul Local a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru lucrările de reabilitare termică a nu mai puțin de 31 de blocuri.

„Mai sunt de reabilitat termic numai șapte blocuri. Investiția de până acum pentru acest program a fost de 120 - 130 de milioane lei, însă am urmărit ca locatarii să nu suporte sumele necesare unor astfel de lucrări. Astfel, 50% din fonduri au venit de la bugetul de stat, iar restul de 50% de la bugetul local. Sperăm ca anul acesta să finalizăm de reabilitat termic toate blocurile din localitate. De altfel, cred că suntem singurul oraș din România unde reabilitarea termică se va realiza 100%”, a declarat Emanoil Savin, primarul orașului Bușteni.