Municipiul Câmpina a reușit performanța deloc de dorit să piardă, într-un singur an, nu mai puțin de 4,2 milioane de euro fonduri europene și până în acest moment singurul  care a plătit a fost doar un funcționar din Primărie sancționat cu 1 la sută din salariu pe o perioadă de câteva luni.

Municipiul Câmpina a reușit performanța deloc de dorit să piardă, într-un singur an, nu mai puțin de 4,2 milioane de euro fonduri europene și până în acest moment singurul  care a plătit a fost doar un funcționar din Primărie sancționat cu 1 la sută din salariu pe o perioadă de câteva luni.

 

Practic anul 2015 a fost anul gafelor și al ignoranței autorităților locale care va aduce Câmpina în pragul colapsului financiar dacă reprezentanții Primăriei și ai Consiliului Local continuă să-și facă treaba în aceeași manieră. Mai grav este că nimeni nu-și asumă răspunderea, iar vina este aruncată fie pe societățile care au executat lucrările, fie pe ADR Sud Muntenia, monstrul de la Călărași care, ce să vezi, refuză să facă plățile pentru lucarea prost executată, întârizată sau care nu respectă proiectul. Primarul, viceprimarul, consilierii locali sunt exonerați de orice vină, singurii care plătesc în cele din urmă fiind beneficiarii finali, câmpinenii.

Anul 2015 a debutat în forță cu pierderea finanțării europene în valoare de 24.216.923,07 lei destinată reabilitării Liceului Tehnologic Energetic. Vestea a picat ca o bombă în capul primarului Horia Tiseanu, care se pregătea încă de pe atunci de un nou mandat, prin urmare trebuia rapid găsit un vinovat căruia să i se impute greșeala. Au găsit-o pe Gabriela Barbu, pe atunci şefa Compartimentului de programe de finanţare, relaţii internaţionale şi protocol, deși manager de proiect fusese chiar primarul Tiseanu. A fost "o eroare" după cum a precizat acesta într-o adresă trimisă redacțiilor publicațiilor online care au scris la vremea respectivă despre subiect și toată povestea a fost "uitată". În ședințele de Consiliu Local acest subiect a fost tabu, nimeni nu a deschis gura și toți au lăsat capul în jos atunci când Gabriela Barbu a trimis o scrisoare, adresată lor, consilierilor, în care vorbea cu lux de amănunte despre comportamentul nepotrivit al primarului și despre gravele greșeli care au precedat pierderea finanțării proiectului de reabilitare a liceului Energetic.

 

Scandalul Energetic a fost rapid trecut la "și altele" pentru că orașul se confrunta cu o altă problemă în care implicați erau tot bani europeni. S-a știut încă din vară ca reabilitarea Policlinicii Spitalului Municipal va fi un eșec, în sensul că proiectul nu va fi finalizat la timp, iar o bună parte din finanțarea cu fonduri UE va fi pierdută. Din nou nimeni nu a spus nimic despre întârzieri decât spre finalul anului, atunci când Dana Hoitan,managerul de proiect, a venit în ședința de Consiliu Local unde a spus senină că aflase încă de prin luna august că sunt probleme mari la spital, dar că nu s-a găsit o soluție pentru finalizarea la timp a proeictului. Concluzia? Primăria Câmpina a alocat suma de 900.000 lei, bani cu care vor fi plătite lucrările rămase nefinalizate până la sfârșitul anului și care nu vor mai beneficia de finanțarea europeană. Chiar dacă această sumă a fost aprobată prin votul CL, speranțele ca Policlinica Spitalului Municipal să fie finalizată anul acesta sunt doar pentru cei naivi și nu o spunem noi, ci oameni din spital care știu că problema este mult mai serioasă decât pare la prima vedere. Până una alta Policlinica funcționează în regim de avarie, cu birouri îngrămădite, cabinete improvizate, iar marea temere este apariția unor infecții intraspitalicești. Nici de data aceasta nimeni din cadrul administrației locale nu a plătit pentru această situație și nici nu se caută un vinovat.

Ca să fie totul rotund, 2015 se închide cu un nou scandal, de data asta pe bani mai puțini, dar care aduce din nou în prim plan lipsa crasă de responsabilitate a autorităților locale. Clădirea – mult spus clădire – de fapt  chioșcul pentru informare turistică, finanțat tot cu fonduri europene, nu a fost finalizat până la sfârșitul anului, data limită a finanțării. Chiar și așa, cu muncitori care încă mai tencuiau chiar și în ajunul Crăciunului, fără parcare și fără fosă septic ă și fără ușă de acces, ce făcea primarul Horia Tiseanu? Conferință de presă cu ocazia finalizării proiectului...nefinaliazat.  Pentru lucrările rămase neterminate până la sfârșitul anului 2015, Primăria Câmpina va fi nevoită să plătească de la bugetul local restul cheltuielor. Se vorbește despre 7-10 la sută din valoarea totală a proiectului (620.000 lei).