buget consiliul judetean prahova

Dezbaterile legate de bugetul județului sunt în toi la Consiliul Județean Prahova. Reprezentanții CJ Prahova au creionat în linii mari sumele necesare atât pentru funcționarea CJ Prahova, dar și pentru instituțiile din subordine. Una dintre problemele identificate o reprezintă sumele prognozate pentru Direcția Generală de Protecție a Copilului Prahova: aproape 23 de milioane de lei, respectiv peste 5 milioane de euro.

Problema a apărut încă de anul trecut, când cheltuielile salariale au crescut cu peste 40%. Prima creștere salarială a avut loc la începutul anului 2015, prin aplicarea unui spor de 100 de lei la salariu. Ulterior, în luna septembrie 2015, Consiliul Județean Prahova a decis, prin hotărâre, creșterea salariului cu 12%, majorare care s-a aplicat cu 1 octombrie. În noiembrie, Guvernul a aprobat o nouă majorare salarială, de 25%. La toate aceste măsuri s-au adăugat, conform legii, creșterile salariale generate de promovări ca urmare a finalizării studiilor. Dacă mai adăugăm sumele necesare pentru punerea în aplicare a sentințelor judecătorești prin care angajații DGASPC au câștigat sporurile anulate în anii trecuți, precum și creșterea salariului minim, tabloul cheltuielilor salariale este complet.

Pe de altă parte, chiar și în condițiile în care bugetul necesar este mult mai mare, mulți dintre angajații DGASPC Prahova, după o lună de muncă, ajung acasă cu maxim 1.100 - 1.200 de lei, sume insuficiente pentru un trai decent.

În momentul de față, DGASPC Prahova are peste 1.500 de angajați, bugetul anual necesar (bunuri, servicii, salarii) ajungând la aproape 23 de milioane de lei, în condițiile în care instituția a sistat angajările.

„Trebuie să analizăm cu mare atenție bugetul alocat pentru această instituție, sumele necesare fiind mult mai mari comparativ cu anul trecut”, a susținut Bogdan Toader, vicepreședintele CJ Prahova.

Cheltuielile necesare pentru susținerea activităților desfășurate de DGASPC Prahova sunt finanțate de la bugetul județului, bugetul de stat, din donații și sponsorizări și din programe de interes național, din fonduri alocate de la bugetul de stat cu această destinație, din fonduri externe rambursabile și nerambursabile, precum și din alte surse, în condițiile legii.protectiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor varstnice, persoanelor cu handicap, precum si a oricaror persoane aflate in nevoie.

Paleta de activități derulate de DGASPC Prahova este largă: protecția copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, precum și a oricăror persoane aflate în nevoie, în administrarea instituției figurând numeroase centre cu destinație specială.