camin batrani

Lucrările de transformare a cazărmii de pe strada Cosminele din Ploiești au fost abandonate în luna septembrie a anului trecut. În plină iarnă, tot ce s-a lucrat riscă să se degradeze pe motiv că imobilul a fost lăsat fără acoperiș. Clădirea este învelită numai cu o folie de protecție prinsă cu niște șipci.

 

Contractul legat de transformarea cazărmii în cămin de bătrâni este printre primele proiecte derulate de municipalitate, cu fonduri europene, fiinmd aprobat în mandatul trecut. Inclusiv finanțarea a fost una mai specială, în sensul că sumele necesare investiției, peste 3,6 milioane de lei, provin de la UE (2,189.353,50 lei), de la Guvernul României (942.306,06 lei) și de la bugetul local (492.795,48 lei). Sau cel puțin așa ar fi trebuit să fie, în cazul în care lucrările erau finalizate la timp.

Anul trecut însă, în luna septembrie, una dintre cele două firme care au câștigat licitația a părăsit șantierul, lucru care a condus la sistarea lucrărilor. Și mai grav este faptul că singura lucrare de conservare a clădirii a fost de acoperire a acesteia cu o folie prinsă cu șipci. Vorbim de o clădire unde au început lucrările în interior, dar care nu are montată nici măcar tâmplăria de termoplan. Prin urmare, din cauza temperaturilor scăzute din timpul nopții, dar și a intemperiilor, există riscul ca tot ceea ce s-a făcut până acum să se ducă pe apa Sâmbetei.

Citește și: Lucrările la căminul de bătrâni din Ploieşti au fost sistate

În septembrie nu a fost singura dată când lucrările au fost sistate. De exemplu, după demararea contractului, muncitorii și-au dat seama că proiectul nu include și subsolul, motiv pentru a fost necesară refacerea întregii documentații.

 

„Muncitorii? Nu i-am mai văzut de aproape șase luni pe aici. Totul e-n paragină. Nu știu ce să vă zic, când vor veni... Nimeni nu știe nimic... ”, ne-a spus un bărbat care era curios de ce presa fotografiază clădirea. Omul știa un singur lucru. Faptul că, o dată pe zi, un echipaj al Poliției Locale inspectează zona... „Pentru protecție. Să nu se fure ceva”, ne-a spus cetățeanul.

Citește și: E jale! Stadiul proiectelor europene de la Ploieşti

Ca și în cazul altor proiecte derulate cu fonduri europene, dar nefinalizate la timp, inclusiv pentru transformarea cazărmii în cămin de bătrâni parte din lucrări vor fi suportate din bugetul local. Asta bineînțeles, după finalizarea licitației care să desemneze un nou constructor.