palat administrativ buget

Zeci de angajați ai Primăriei Ploiești și din instituțiile din subordinea Consiliului Local lucrează de zor la buget. Un buget care trebuie să acopere în primul rând gaura de aproape 100 de milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor care ar fi trebuit terminate cu fonduri europene. Cât despre priorități? Pe lângă finalizarea șantierelor, care nu sunt puține la număr, Ploieștiul trebuie să lămurească situația iluminatului public, achiziționarea de mijloace de transport, iar lista de investiții este lungă.

Încă de la finele anului trecut, s-a vorbit despre necesitatea extinderii Cimitirului Mihai Bravu. Iar acest lucru este o prioritate având în vedere că Ploieștiul nu mai are locuri de veci în cele patru cimitire de pe raza orașului: Eternitatea, Viișoara, Bolovani și Mihai Bravu. Extinderea Cimitirului Mihai Bravu ar permite realizarea a încă 3.500 de locuri de veci.

Transferarea stadionului Ilie Oană de la SGU la CSM trebuie să vină la pachet cu o nouă modificare a bugetului Clubului Sportiv Municipal care trebuie să aibă un capitol separat în buget cu privire la întreținerea arenei, dar și pentru plasata suplimentară a celor 12 angajați de la SGU.

Tot pe lista de priorități în bugetul local trebuie să se regăsească și fondurile necesarepentru finalizarea proiectelor europene. Vorbim de 100 de milioane de lei, fonduri suportate din bugetul local, pe motiv că lucrările cu bani de la UE nu au fost terminate la timp. Anul trecut, prin hotărâre de Consiliu Local, municipalitatea a aprobat prelungirea termenelor de finalizare a lucrărilor până pe 30 iunie. Prima variantă, care este și cea mai plauzibilă, este aceea că municipalitatea va opta pentru un credit care să poată fi rambursat în viitorii ani. Totodată se vorbește de un sprijin din partea Ministerului Administrației Publice, însă un astfel de ajutor nu este, cel puțin deocamdată, unul cert.

Tot în buget, anul acesta, Primăria Ploiești trebuie să prevadă sumele necesare pentru cheltuielile legate de alegeri. Vom avea alegeri locale, pentru desemnarea consilierilor locali și a primarului, iar la anul se va încheia cu alegeri parlamentare.

Salubritatea, Cultură, Transport, Învățământ, Autorități Publice, sunt alte câteva domenii extrem de importante, pentru care municipalitatea trebuie să prevadă fonduri.

Planuri pe hârtie

La finele anului trecut, Primăria Ploiești a luat în calcul o serie de investiții viitoare. Este vorba despre terminale intermodale la Spitalul Judeţean Ploieşti  și la Gara de Vest (proiecte prioritate care figurează în lista de investiții a Consiliului Județean Prahova), în timp ce municipalitatea nu renunţă la extinderea pistelor de biciclete şi la sistemele de ticketing în mijloacele de transport în comun. La Spitalul Judeţean Ploieşti se dorește extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe, dar şi realizarea unui helioport, care să permită transferul pacienţilor răniţi grav spre unităţi medicale din Capitală. Reabilitarea reţelelor primare de termoficare, pentru reducerea pierderilor, dar şi de consilidarea şi reabilitarea unor muzee din judeţ, achiziționarea fostei Casei a Căsătoriei din Ploiești sunt alte câteva proiecte ale CJ Prahova și Primăriei Ploiești.

Telegondola? Discuţia legată de o posibilă telegondolă la Ploiești s-a dovedit a fi o glumă. Aleșii nu mai vorbesc de o astfel de investiție, care a înfierbântat spiritele din Ploiești.