În urma controlului Curții de Conturi la Primăria Ploiești, încheiat pe 30 iunie, a fost descoperit unul dintre cele mai mari prejudicii din istoria post-decembristă a administrației locale. Este vorba de 5.066.325 lei, reprezentând subvenții ilegale acordate pentru transportul gratuit. Printre cei vinovați de această gaură în bugetul local se numără: consilierii locali, secretarul municipiului, Oana Iacob, și administratorul public Anca Agapie.
Iată cum s-a ajuns aici: în 2014, la propunerea fostului primar Iulian Bădescu, a fost aprobat transportul gratuit pe mijloacele TCE a tuturor ploieștenilor cu venituri mai mici de 3000 de lei. Măsura se dorea ca o compensație la disconfortul creat odată cu începerea șantierelor pentru modernizarea liniilor de tramvai și înlocuia pensia municipală, promisiunea neonorată din campania electorală la alegerile din 2012. Potrivit inspectorilor Curții de Conturi, categoriile defavorizate pentru care autoritățile locale pot acorda subvenții la transportul public, potrivit legislației în vigoare, sunt șomerii, pensionarii cu venituri de până la 400 de lei, veteranii de război, persoanele cu handicap grav etc. Cum nicio lege nu consideră persoanele cu venituri de 2.999 de lei ca fiind defavorizate, subvențiile acordate de la bugetul local, prin votul consilierilor locali, au fost considerate ilegale.
Citește și CURTEA DE CONTURI A VERIFICAT O INVESTIŢIE A PRIMĂRIEI PLOIEŞTI. FACTURI UMFLATE, PREJUDICIU IMPORTANT
Mai mult, în perioada aprilie-decembrie 2014, au fost decontate în 3 luni un tarif de 65 de lei/lună/autorizație, iar în șase luni un tarif de 38 lei/lună/autorizație. "Din compararea celor două tarife rezultă că a fost decontat lunar nejustificat în plus o diferență de 4,37 lei/lună/autorizație (…) Deși a constatat încă din luna iunie 2014 că tariful de 65 de lei/lună/autorizație a fost supraevaluat, Consiliul Local Ploiești nu a dispus măsurile necesare pentru recuperarea sumelor plătite necuvenit" se arată în raportul de control al Curții de Conturi.
Printre măsurile impuse de Curte se numără dispunerea de măsuri pentru stabilirea întinderii prejudiciului și recuperarea acestuia, inclusiv majorările de întârziere, reanalizarea condițiilor de acordare a subvențiilor în ceea ce privește categoriile de beneficiari, elaborarea și implementarea unei proceduri care să asigure recepția serviciilor efectiv prestate.