Din nou, pentru Consiliul Local Ploieşti, punerea de acord a unui act administrativ cu dispoziţiile legale nu este o urgenţă.
Mihai Apostolache, lector univ. dr. şi Director al Centrului de Studii şi Cercetări Juridice şi Socio-Administrative din cadrul UPG Ploieşti, apreciază că deliberativul local trebuie să ia în discuţie, în şedinţa extraordinară de mâine, solicitarea prefectului de punere în acord a hotărârii consiliului local prin care s-a aprobat regulamentul privind blocarea/ridicarea maşinilor parcate neregulamentar cu dispoziţiile legale.
După cum se ştie, activitatea de blocare/ridicare a maşinilor parcate neregulamentar în Municipiul Ploieşti se desfăşoară în baza unei hotărâri de consiliu local considerată de Prefectul Judeţului, adică de autoritatea statului învestită de lege cu prerogativa de verificare a legalităţii actelor autorităţilor administraţiei publice locale, ilegală.
Este printre puţinele cazuri în care Prefectul Judeţului Prahova a trimis două solicitări de modificare a unei hotărâri de consiliul local în vederea punerii de acord a respectivului act administrativ cu prevederile legale. De obicei, prefectul, după ce constată că autoritatea locală nu a ţinut seama de solicitarea făcută de instituţia pe care o conduce, atacă imediat actul administrativ pe care îl consideră ilegal la instanţa de contencios administrativ. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu hotărârea consiliului local Ploieşti prin care s-a aprobat regulamentul de blocare/ridicare a maşinilor parcate neregulamentar, considerată de prefect, încă din luna martie, că încalcă dispoziţiile legale.
Ceea ce este frapant, dincolo de atitudinea rezervată a prefectului, care nu a atacat nici până în acest moment un act pe care îl consideră ilegal la instanţa de contencios administrativ pentru a-i întrerupe efectele juridice, este faptul că deliberativul local amână, din nou, discutarea şi amendarea respectivului act administrativ pentru şedinţa ordinară a consiliului local, în condiţiile în care mâine, 13 mai 2015, este convocată o şedinţă extraordinară a autorităţii locale deliberative. Să înţelegem că punerea în acord a normelor cuprinse într-un act administrativ cu dispoziţiile legale nu este o urgenţă? Atunci ce reprezintă „urgenţă” pentru consiliul local şi pentru cel care a convocat consilierii în şedinţă extraordinară? Se tem, cumva, consilierii locali că cineva îi va sancţiona dacă restabilesc ordinea de drept prin adoptarea unei hotărâri de consiliu care respectă exigenţele legii în şedinţă extraordinară? Mai degrabă ar trebui să se gândescă că menţin în vigoare un act administrativ nelegal şi, prin aceasta, afectează ordinea de drept şi, s-ar putea ca, în cazul unei eventuale acţiuni în justiţie iniţiată de o persoană afectată de măsura dispusă în baza acestui act administrativ şi căreia i se va da dreptate, bugetul municipalităţii să fie serios afectat. Şi atunci de ce trebuie să plătescă ceilalţi ploieşteni pentru indiferenţa cu care tratează aleşii locali o problemă atât de importantă?